Lipik 3x3 Challenger 2018
PREKO APLIKACIJE "OTVORENI PRORAČUN"

Proračun Požeško-slavonske županije od sada dostupan građanima i putem aplikacije

11.01.2017. 12:50 | 1167 pregleda | Vijesti

ZAGREB – Od 11. siječnja nakon dvanaest županija koje su građanima na uvid dale svoje proračunske podatke putem aplikacije Otvoreni proračun nedavno su im se priključile još tri - Požeško-slavonska, Ličko-senjska i Varaždinska. Međutim, ovdje priča tek počinje jer je u tijeku prikupljanje proračunskih podataka i za 2017. godinu. Osim vidljivosti i bolje razumljivosti podataka, građani mogu biti suodgovorni za kreiranje proračuna na razini županije jer u svakom trenutku mogu dati mišljenje ili komentar na pojedine stavke.

Zadovoljstvo uključivanjem u ovaj projekt Hrvatske zajednice županija izrazio je župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević. „Vrlo sam zadovoljan da je Požeško-slavonska županija postala jedna od županija koje su završile sve potrebne radnje za završetak  projekta „Otvoreni proračun“. Ovaj projekt omogućit će bolju transparentnost našeg proračuna te će doprinijeti  boljoj komunikaciji s građanima i lakšem razumijevanju proračunskih podataka.“, istaknuo je župan Tomašević i dodao iako je Požeško-slavonska županija i do sada objavljivala podatke o poslovanju županije, ovaj će projekt omogućiti još bolji uvid u trošenje proračunskog novca.

Dobro znamo da je najvažniji akt kojeg donosi svaka Županija upravo proračun sa svojim prihodima i rashodima. Želim pohvaliti ovaj projekt Otvorenog proračuna, jer je svojevrstan dobitak za građane koji će na jedan transparentan, ali krajnje jednostavan način dobiti sve moguće informacije o samome proračunu.“, objasnio je župan Varaždinske županije Predrag Štromar razloge zbog kojih su se odlučili uključiti u ovaj projekt.

Potaknuti dobrim rezultatima istraživanja Instituta za javne financije o transparentnosti proračuna općina, gradova i županija, Hrvatska zajednica županija inicirala je u rujnu prošle godine projekt Otvorenog proračuna. Zbog brojnih noviteta koje ova aplikacija donosi, ovo je prvi put da jedna razina samoupravne vlasti ima unificirani prikaz i to je veliki iskorak u transparentnosti, čak i u odnosu na nacionalnu upravnu razinu. Prepoznala je to i Ličko-senjska županija koja je u istraživanju Instituta ostvarila maksimalnu razinu transparentnosti.

Ova aplikacija omogućuje županijskoj upravi usporedbu regionalnih proračuna na svim razinama podižući tako njihovu produktivnost i efikasnost. No, veliku korist od aplikacije imaju građani jer županije ovom aplikacijom žele na jednostavan i čitljiv način predočiti podatke o proračunima svih jedinica, s namjerom informiranja o načinu i namjeni potrošnje proračunskih sredstava. Osim bolje informiranosti, aplikacija doprinosi i uključenosti građana u proces donošenja i praćenja realizacije županijskog proračuna.

Više o projektu Otvoreni proračun možete pročitati na http://hrvzz.hr/otvoreni_proracun/, a proračunske podatke za petnaest hrvatskih županija pogledajte na http://datasimplified.com/proracun/.

Nastojimo da Županijski proračun oslikava puls i bilo svih građana Ličko-senjske županije, kako  bi svaku razumnu primjedbu i sugestiju ugraditi u Izmjene i dopune proračuna da bi naš proračun bio što otvoreniji i transparentniji prema javnosti.“, objasnio je župan Ličko-senjske županije Milan Kolić.