Lipik 3x3 Challenger 2018
SASTANAK S PREDSTAVNICIMA MJESNIH ODBORA

Predstavnici pakračkih mjesnih odbora iznijeli svoje planove

21.04.2017. 08:34 | 2159 pregleda | Vijesti

Predstavnici mjesnih odbora s područja Grada Pakraca imali su prilike iznijeti svoje planove, probleme i potrebe u mjestima na sastanku s gradonačelnicom Pakraca Anamarijom Blažević i njenim suradnicima koji je održan 19. travnja u Velikoj vijećnici Gradske uprave.

Piše:
Marko Barčan

Kako se moglo čuti, većina se susreće sa sličnim problemima; nasipavanjem poljskih puteva, šteta koje im nanose šumari, iskopi jaraka, mostovni prijelazi te slična komunalna problematika. Upravo zato su sastanku bili prisutni Goran Labus, zamjenik gradonačelnice iz redova srpske nacionalne manjine koji u svom djelokrugu rada ima sela istočno od grada, Marija Čar, voditeljica Odsjeka za graditeljstvo i komunalne djelatnosti te Saša Lapaš, stručni suradnik za infrastrukturu, a svi redom upućeni su u navedenu problematiku.

Gradonačelnica Blažević, iako je ranije obišla dio mjesnih odbora, kako je počela nova sezona proljetnih radova željela je čuti probleme po mjestima s naglaskom na prioritete. Kako je uvodno rekla, gradski bager je u funkciji i dobar dio posla je odrađen, dolaze radovi na poljskim putevima, a područje grada iznimno je veliko.
- Preko 360 kilometara kvadratnih, ima 42 naselja i bez obzira na broj stanovnika jedan smo od najvećih gradova po površini na kojoj se održava i oko 800 kilometara gradskih cesta i trudimo se napraviti sve što je u našoj moći, rekla je gradonačelnica Blažević, zahvalila se na razumijevanju te dodala kako nije imala do sad neugodnih iskustava u komunikaciji s mjesnim odborima.

Nakon obnove zgrada, potrebno je riješiti i pitanje garaža

Krenulo se od najvećeg Mjesnog odbora "Jug" koji broji oko 1.750 stanovnika čiji je predsjednik Zvonimir Miler rekao kako tim ljudi koji je napravljen i koji su uspjeli pripremiti dokumentaciju za 21 zgradu čime će Jug kad krene u obnovu fasada dobiti sasvim jedan novi izgled, ostaje problem rješavanja garaža. S obzirom na to kako ovaj Mjesni odbor ima i svoju Facebook stranicu gdje stanovnici redovito šalju upite, Miler je taksativno naveo sva otvorena pitanja koja je ostaje riješiti; pješački prijelaz iz Ulice Pepe Polaka na Ulicu kneza Branimira što će se ŽUC-u uputiti zahtjev, uklanjanje jedne kuće u Branimirovoj, urediti prilaz - pješački most ulaz od Ulice Matije Gupca prema Bolnici, problem s vodama u Vinogradskoj ulici što je obuhvaćeno projektom o zaštiti bujičnih voda koji je u izradi kako je rekla Čar, bolja prometna signalizacija kod križanja Ulice kneza Branimira i Vinogradske za što je općenito gradonačelnica najavila izradu prometne strategije grada s obzirom na novo rješenje trga i potrebu za novom boljom regulacijom prometa, rješavanje Vukovarske ulice na potezu spoja Osječke i Ulice kneza Branimira za što je u pripremi projektna dokumentacija, a stanari se žale i na parkiranje subotom kod zgrada kad radi disko klub. Uz spomenuto, gradonačelnica je najavila i nastavak modernizacije Ulice hrvatske policije iz Domovinskog rata za što je Grad Pakraca povukao sredstva kao i još jedno dječje igralište u naselju Jug.

Skela na zgradi Zavoda za mirovinsko i zdravstvenog ugrožava stanovništvo

Od predsjednika drugih mjesnih odbora s područja grada, nazočan je bio i predsjednik MO Pakrac-Centar Nenad Peić koji je rekao kako bi bilo potrebno rještii prolaz kod robne kuće Budućnosti prema Pakri što je iz daljnjeg razgovora proizašlo kako se radi o privatnom vlasništvu i dosta kompliciranoj situaciji. Doktor Peić spomenuo je i skelu koja ugrožava stanovništvo na zgradi Zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, ogradu kod Spahijskog podruma i novu stazu koja je neupotrebljiva te potrebu za nogostupom na Kalvariji od dječjeg vrtića niz ulicu. Gradonačelnica je rekla kako su oko skele na Zavodu za zdravstveno i mirovinsko osiguranje vršili pritisak te su zahtijevali da se nešto poduzme, a za sad ima pismeno odgovor da je projektna dokumentacija pripremljena te se nada kako će prema tom projektu sljedeće godine to biti i obnovljeno. - Inzistirat ćemo da se to napravi, barem osnovno da se makne skela, rekla je gradonačelnica te dodala kako za Spahijski podrum imaju projekt koji je predvidio rješavanje i nogostupa pa se nada kako će i to ubrzo na red, a nogostup niz Kalvariju prijavljen je preko LAG-a Zeleni trokut te će se isti tamo prijaviti na natječaj. Postoji međutim i problem što tamo aglomeracija predviđa rješavanje kanalizacije, magistralni vodovod ide sredinom ceste tako da je potrebno redom napraviti sve radove, a ne povući nogostup pa kopati ponovo.

U Prekopakri potrebno napraviti nogostupe i riješiti ostatak kanalizacije

Predsjednik Mjesnog odbora Prekopakra Vlado Eck iznio je ukratko potrebe u Prekopakri, a tiču se  nogostupa koji je potrebno napraviti u Ulici Dalibora Duchača poznatijoj i kao "Pihirov sokak" gdje djeca idu u školu, a dosta je nezgodno kod sklanjanja od automobila. Eck je spomenuo i nogostup u Frankopanskoj ulici, kao i Stjepana Radića, općenito nasipavanje poljskih puteva, pogotovo problem na kraju Frankopanske ulice gdje je zdrobljen most i iznosi se blato na cestu. Spomenut je i problem deponije građevinskog otpada koja je sad zatvorena no koja se pretvorila u smetlište, kao i da je prisutno više takvih lokacija u Prekopakri što će se pokušati bolje kontrolirati. Također, spomenut je i problem dovršetka kanalizacije u ulicama gdje nisu prisutne što je obuhvaćeno aglomeracijom, a uz navedene probleme komunalnog područja istaknuta je potreba dovršetka kuće mjesnog odbora i kuće Udruge žena gdje je potrebno riješiti vrata, stolariju i oluke te završetak trga kod škole i doma.

Najviše problema svima uzrokuju šumari

Na sastanku svoje probleme i potrebe iznijeli su i drugi predstavnici mjesnih odbora, a većina problema odnosila se na poljske puteve i velikim štetama koje im naprave šumari nakon izvoza drvne mase. O tom problemu nešto više je govorio Goran Labus koji je rekao kako ima korektnu suradnju s upraviteljem pakračke šumarije i kako on ima i volju to riješiti no kako su problem njegove ovlasti, nema niti mehanizaciju niti materijal sa saniranje cesta. Istaknuo je i kako je jedan od problema s kojim se bori što se drvna masa izvlači za šumare jednostavnijim, a često ne najkraćim putem do županijskih cesta te kako bi prije svakog izvlačenja trebalo najaviti komunalnom redaru da on snimi stanje ceste, a kad se izveze masa treba se izvijestiti te sanirati štetu, što se ne radi. Prijedlog koji je dao Labus je da se proba dovesti direktora Hrvatskih šuma Šumarije Bjelovar i da se proba putem njega upozoriti još jednom na ovaj problem oko sanacije šteta te osigurati princip da veliki privatnici i Hrvatske šume kad izvoze masu da se drže načina da najkraćim putem preko lokalnih cesta izlaze na županijske ceste. Gradonačelnica Blažević je na kraju rekla kako će napraviti sve što im je u moći, pokušat će se doći do viših instanci u Hrvatskim šumama, zamolila je mještane za strpljenje te kako će se raditi na tome da prioritetni putni jarci i poljski putevi zbog kiša i svega što dolazi što prije budu sanirani.