Sajam cvijeća 2018 960x150
Udruga Nogometni klub Lipik 1925

Educirani i zaposleni bili, lipičko pivo pili

11.07.2017. 13:19 | 2492 pregleda | Vijesti

U Lipiku je danas predstavljen projekt „EDUCIRANI I ZAPOSLENI BILI, LIPIČKO PIVO PILI“ kojeg financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (ESF). Nositelj projekta je Udruga Nogometni klub Lipik 1925 uz Lipičku razvojnu i turističku agenciju LIRA d.o.o. kao partnera, a predviđeno trajanje projekta je 12 mjeseci (od 01.06.2017. do 31.05.2018. godine).

Piše:
Matija Kulhavi

Na samom početku predstavljanja ovog projekta, predsjednik NK Lipik 1925 te ujedno i direktor Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA d.o.o., Dejan Iličić je ukazao na činjenicu da nekoliko članova Upravnog odbora NK Lipika radi u razvojnoj agenciji koja svakodnevno priprema i provodi EU i nacionalne projekte.

Nakon što je izašao natječaj za poticanje društvenog poduzetništva, odlučili su se prijaviti, ali prvenstveno su tražili djelatnost koja bi ispunila tri glavne smjernice: 1. osposobljavanje ljudi za tržište rada; 2. održivost projekta i 3. stvaranje turističkog branda s obzirom na činjenicu da je Lipik nekad bio poznata turistička destinacija te njegov trenutni razvoj i dalje ide u smjeru turizma.

Zašto pivo?

Povezanost nogometa i piva svima je dobro poznata. Velike pivovare glavni su sponzori nogometnih klubova, a znamo koliko se piva konzumira za vrijeme svjetskih i europskih prvenstava. Mi imamo dosta navijača i prijatelja kluba koji dolaze na utakmice, dodaje Iličić. Za naziv piva LIPIK ALE (prvog nogometnog piva) su se odlučili zbog poveznice s navijačima NK Lipika 1925 koji već godinama pjevaju „ajmo Lipik, Ale“.

Želja im je u budućnosti  pokrenuti ozbiljnu proizvodnju piva u poduzetničkom inkubatoru koji će se graditi u poduzetničkoj zoni (Grad Lipik je dobio preko 20 milijuna kuna EU sredstava) i razvijanje ovog projekta u smjeru turizma (otvorenje kušaonice piva, edukacijskog centra, pokaznog centra proizvodnje piva za turiste te razvoj popratnih turističkih proizvoda – suvenira).

Na današnjoj prezentaciji, voditeljica  projekta Viktorija Stepić upoznala nas je s ciljem samog projekta, a to je edukacija i osposobljavanje nezaposlenih mladih osoba za proizvodnju domaćeg „craft“ piva kroz  specijalizirane treninge i specijalizirane edukacije, provedbu marketinških aktivnosti u području društvenog poduzetništva i razmjena znanja i iskustva kroz studijske posjete.

Svrha projekta je osigurati preduvjete i poticati samozapošljavanje ciljnih skupina (mladi i nezaposleni) kroz motivacijske radionice, certificirane edukacije i treninge. Nakon realizacije i završetka projekta predviđa se zapošljavanje nezaposlenih i mladih koji su sudjelovali u ovom projektu.

Planirani početak motivacijskih radionica predviđen je krajem srpnja 2017. godine. Teorijski program o proizvodnji piva počinje u rujnu, a praktični dio u listopadu ove godine.

Preostalo je još 6 slobodnih mjesta  za prijavu na edukacije. Prijaviti se možete putem e-maila na:

Viktorija Stepić, e-mail: viktorijastepic@gmail.com

ili

Ivor Podunavac, e-mail: ivor.podunavac@gmail.com