Lipik 3x3 Challenger 2018
Održana 2. Sjednica Gradskog vijeća grada Lipika

Donesena odluka o potporama u turizmu na području Grada Lipika

15.07.2017. 12:48 | 2363 pregleda | Vijesti

Jučer je održana 2. sjednica Gradskog vijeća Grada Lipika na kojoj je bilo prisutno četrnaest od petnaest izabranih vijećnika. Uz gradske vijećnike, sjednici su nazočili gradonačelnik Vinko Kasana, zamjenik gradonačelnika Slobodan Katunar, v.d. pročelnica Grada Lipika Gordana Horvat, Irena Tutić, voditeljica Odsjeka za pravne poslove, graditeljstvo i komunalne djelatnosti Grada Lipika, tajnik VZ područja Pakrac-Lipik Zlatko Zerdin, Marijan Pierobon, direktor tvrtke Vode Lipik d.o.o., Igor Matek, upravitelj LAG Zeleni trokut, Marijan Strganac, direktor gradskog komunalnog poduzeća LIPKOM d.o.o., Hrvoje Kovačić, tajnik TZ Grada Lipika, Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne i turističke agencije Lira d.o.o. i županijski vijećnik Antun Haramija.

Piše:
Matija Kulhavi

Prije nego što je predsjednik Gradskog vijeća Mladen Dolić (HDZ) otvorio sjednicu, prisegu je položio vijećnik Vinko Strganac (HSS) s obzirom na to da nije bio prisutan na konstituirajućoj sjednici.

Nakon  aktualnog sata u kojem je bilo govora o investicijama na području Grada Lipika, proračunu za prošlu godinu, besplatnim udžbenicima za djecu koja pohađaju osnovnu školu od sljedeće godine i mostu za lipičke vinograde, na red su došla izvješća o radu u 2016. godini - Javne vatrogasne postrojbe, Vatrogasne zajednice područja Pakrac-Lipik, tvrtke Vode Lipik d.o.o, Komunalca Pakrac d.o.o., LAG Zeleni trokut, poduzeća LIPKOM d.o.o., Turističke zajednice Grada Lipika i Lipičke razvojne i turističke agencije Lira d.o.o. – sva izvješća su jednoglasno prihvaćena.

Tijekom daljnjeg odvijanja sjednice na red je došao Prijedlog odluke o gradskim porezima Grada Lipika. Pročelnica Gordana Horvat je u obrazloženju rekla kako je osnova ovog prijedloga  promjena zakonske odredbe od 1.siječnja 2017. kojom je Hrvatski sabor usvojio novi Zakon o lokalnim porezima kojim se ne uvode nove vrste poreza već se iste preuzimaju iz Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, izuzev poreza na nekretnine. Nakon jednoglasnog usvajanja, također je usvojena dopuna Odluke o nerazvrstanim cestama, Odluka o izgradnji spomen obilježja poginulim pripadnicima postrojbe I. Gardijske brigade „Tigrovi“ na području Grada Lipika u mjestu Donji Čaglić, te Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o naseljima na području Grada Lipika kojom će se ulica koja spaja Ulicu Nikole Tesle i Ulicu Vladimira Nazora nazvati Zagrebačka ulica (prijedlog Mjesnog odbora Lipik) . Vijećnik Igor Papić (SDP) je predložio da se ulica zove „Mala“, a nakon glasanja odlučeno je kako će novi naziv ulice biti „Zagrebačka“.

Odluka o potporama turizmu na području Grada Lipika

U turističkom smislu Lipik postaje sve više prepoznatljiv (Streetball, Sajam cvijeća...). Organiziran je niz manifestacija na kojima svake godine broj posjetitelja raste. To je i razlog zbog kojeg se na području Lipika ukazala potreba za povećanjem smještajnog kapaciteta. Ovom odlukom donosi  se davanje potpore za poticanje smještajnih kapaciteta na području Grada Lipika (privatni smještaj) od dvije do četiri tisuće kuna po ležaju, ovisno o kategorizaciji.

U daljnjem tijeku sjednice imenovan je Odbor za gospodarstvo, financije i proračun (Vlado Stakor, Mijo Štimac, Milan Vlajković, Mladen Dolić i Vinko Strganac) te Odbor za Statut, Poslovnik i normativnu djelatnost (Dalibor Viboh, Ivica Nikić, Marija Klapka Marinić, Dijana Adžijević i Darko Derenj).