Lipik 3x3 Challenger 2018
DRUŠTVO MAĐARA LIPIK

Lipički Mađari posjetili Vukovar

16.07.2017. 09:50 | 1972 pregleda | Vijesti

Članovi Društva Mađara Lipik, predvođeni predsjednikom Stjepanom Sigetijem, gradonačelnikom Lipika Vinkom Kasanom i županijskim vijećnikom Antunom Haramijom, boravili su ove subote na području Istočne Slavonije i Baranje gdje su bili gosti Demokratske zajednice Mađara Hrvatske na čelu sa saborskim zastupnikom mađarske nacionalne manjine Robertom Jankovicsem.

Piše:
Matija Kulhavi

U Vukovaru su posjetili Mađarski dom gdje ih je pozdravila Rozalija Jakumetović, predsjednica Udruge Mađara grada Vukovara, te im poželjela dobrodošlicu. Mađarski dom prikazuje jednu tradicionalnu mađarsku kuću gdje se može vidjeti i namještaj kakav je nekada korišten. Unutar doma je i muzej, mađarska soba… Dom je otvoren za sve građane koji žele saznati više o mađarskoj tradiciji i kulturi, ali on je i mjesto gdje se može isprobati mađarska kuhinja i slastice.

Poslije obilaska vukovarske obale Dunava, lipički Mađari su posjetili Mađarski centar u Osijeku te dvorac Eugena Savojskog u Bilju gdje su imali priliku gledati „tursku invaziju“ u organizaciji Udruge Čuvari tradicije princa Eugena Savojskog.

Nakon posjeta Baranjskoj Citadeli u Vardarcu, pri povratku su stali razgledati kompleks Osječke Tvrđe koji je izgrađen u 18. stoljeću s impozantnim bedemima i gradskim vratima, romaničkom jezgrom te kvadratnim glavnim trgom.