AS obrt
SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU LIPIK

U društvu primarijusa i Oto Kraml

09.08.2017. 10:59 | 1712 pregleda | Vijesti

Jedno od najviših priznanja struke, stručni naziv primarijusa odnedavno nosi poznati lipički doktor Oto Kraml, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije, djelatnik Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik.  

Piše:
Marko Barčan

Primarijus Oto Kraml rodom je iz Čepina kod Osijeka, 1953. je godište, a u Lipik je doselio 1981. godine od kad je zaposlenik lipičke bolnice, a kako nam je rekao do mirovine je ostalo još nešto manje od godinu dana no svako priznanje struke, pa tako i ovo veseli.  

Stručni naziv primarijusa dodjeljuje ministar zdravlja, a pravilnikom ministarstva ocjenjuje se cjelokupni doprinos rada liječnika i specijalista. Potrebno je najmanje desetogodišnji specijalistički staž, a vrednuju se doprinosi unapređenju i postignuća u struci, uspješnost stručnog publicističkog rada u indeksiranim medicinskim časopisima, sudjelovanja na stručnim skupovima te obavljanja dužnosti kao članovi stručnih i strukovnih udruga i institucija.

Vrlo aktivan i u društvenom životu Lipika kroz više kulturnih događanja, ali i svojim značajnim likovnim opusom, uz svoj dugogodišnji liječnički staž primarijus Kraml značajan doprinos struci, ali i Lipiku daje i kao član organizacijskog odbora Balneološkog skupa "Dr. Ivan Šreter" kojeg organizira sedmu godinu zaredom. Ovo događanje koje promiče Lipik i po kojem su Toplice Lipik prepoznate kao kvalitetan centar balneologije u Hrvatskoj, značajan je i po tome što na određeni način znači i novi početak kongresnog turizma u Lipiku na koji se Lipik u svojoj budućnosti mora osloniti.

Stručnost djelatnika u Toplicama Lipik sve je zastupljenija, podsjetimo u drugoj polovici prošle godine pisali smo kako su uz prim. dr.sc. Senku Rendulić Slivar, naziv primarijus stekli prim. Merisanda Časar Rovazdi, dr.med., spec. neurologije i prim. Viktor Vidović, dr.med., spec.neurologije.

Ravnatelj Toplica Lipik Darko Kelemen ističe kako nude podršku svima koji se žele u svakom pogledu usavršavati, kako se radnici redovito educiraju, stječu više stupnjeve spreme, ali prolaze i specijalne edukacijske tečajeve, a oni to koliko su u mogućnosti financiraju i honoriraju. Prilog tome svakako je i statistika koja kaže kako je u zadnjih osam godina povećan broj zdravstvenih radnika za 20%, a u tom periodu ukupni broj zdravstvenih radnika više i visoke stručne spreme popeo se s 30% na 44% što je gotovo 50% povećanje broja djelatnika više i visoke stručne spreme.