Mirisi Bozica generalni 2018
DOBRI DUH LIPIKA

In memoriam: Josip Benković (1938.–2017.)

05.12.2017. 07:54 | 1844 pregleda | Vijesti

U našu redakciju stigla je tužna vijest da nas je napustio Josip Benković, lipički meteorološki motritelj koji je 22 godine bilježio vremenske prilike na mjeriteljskoj postaji u Lipiku. 

Piše:
Compas

Josip Benković rođen je 6. srpnja 1938. godine u selu Cirkvena nedaleko Bjelovara, četvrto je od šestero djece iz vrijedne obrtničke obitelji. Kao dijete ostaje bez roditelja, budući da je otac, po struci obućar, pod komunističkom vlašću 1947. godine osuđen na smrtnu kaznu, a majka na višegodišnji zatvor zbog pomaganja hrvatskom narodu. Samostalno se uz rad školovao te završio ugostiteljsku i trgovačku školu te je veći dio svog radnog vijeka proveo na raznim poslovima u trgovinama, većinom u Zagrebu, na mjestima poslovođe i referenta prodaje. Od 1983. godine je živio u obiteljskoj kući u Lipiku, a od ožujka 1993. do travnja 2003. bio je vlasnik "Caffe bara Amadeus ". Upravo tih prvih poslijeratnih godina, pred njegovim kafićem zaustavio se automobil zagrebačkih registarskih oznaka iz kojeg su izašli Boris Vražić i Dejan Butković, njegovi poznanici, koji su između ostaloga bili u potrazi za lokacijom gdje bi postavili meteorološku postaju te osobom koja bi pratila vremensku prognozu. Dogovoreno je kako će upravo Josip Benković biti ta osoba, dobio je odmah i knjige koje je trebao naučiti, a njegovo dvorište postalo je dom za meteorološku postaju od 1. srpnja 1996. godine od kad je Benković redovito zapisivao vremenske uvijete.
Tako je 22 godine, tri puta dnevno, već od šest sati ujutro bilježio i javljao u Zagreb temperaturu kao i druge vremenske uvijete te sve zapisivao u knjigu koju je redovito svaki mjesec slao u Državni hidrometeorološki zavod u Zagreb. Znakovita je činjenica da je na meteorološkoj postaji sam popravljao manje kvarove na uređajima, a kućicu redovito bojao i održavao, tako da, dok su na drugim lokacijama u protekla dva desetljeća kućice mijenjane po 3-4 puta, meteorološka postaja u njegovom dvorištu uvijek je izgledala kao nova. Svake godine, dolazila su mu djeca iz okolnih osnovnih škola u organizirani obilazak gdje bi im održao prezentaciju te ih upoznao s radom i instrumentima. Svoju nesebičnost u prikupljanju i dijeljenju zapisanih informacija Josip Benković je pokazivao i samim time što je uvijek imao spremno izvješće za novinare, kako prije za Lipički list, tako i posljednje četiri godine za mjesečnik Compas, u kojem je redovito pisao članak o meteorologiji i mjesečnim vremenskim prilikama. Na nedavno održanoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Lipika, Josipu Benkoviću uručeno je priznanje za dugogodišnji predani rad u motriteljskoj službi u meteorološkoj postaji Lipik.

U srijedu, 6. prosinca u 15 sati na gradskom groblju u Lipiku ispratit ćemo na vječni počinak lipičkog vremenskog motritelja i hrvatskog domoljuba. Iskrena sućut obitelji gospodina Josipa Benkovića. Počivao u miru Božjem!