Medianno
SEZONA GRIPE

Na području Lipika i Pakraca zasad nema oboljelih od gripe

04.01.2018. 13:25 | 812 pregleda | Vijesti

U Hrvatskoj raste broj oboljelih od gripe. Od početka prosinca broj oboljelih od gripe u stalnom je porastu, broj službeno prijavljenih slučajeva tjedno raste za po nekoliko stotina, a vrhunac sezone gripe očekuje se kroz dvadesetak dana, može se doznati od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Posljednjeg tjedna prosinca službeno je prijavljeno 660 oboljelih od gripe, premda je stvarni broj oboljelih uvijek veći.

Piše:
Matija Kulhavi

Kako smo saznali u pakračkoj ambulanti ZJZ od dr. med. Ante Vitalia, spec. epidemiologa voditelja Službe za epidemiologiju ZJZ Požeško-slavonske županije, na području Lipika i Pakraca zasad nema prijavljenih slučajeva oboljelih od gripe.

Podsjetimo kako je na područje Požeško-slavonske županije stiglo 5579 doza cjepiva, koje je distribuirano na sve ambulante obiteljske medicine i dvije ambulante Zavoda za javno zdravstvo.

Simptomi gripe bez komplikacija: povišena temperatura, drhtavica, glavni simptom gripe je osjećaj iscrpljenosti; gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima, curenje i začepljenost nosa, grlobolja, kašalj.

Gripu treba preležati. Piti mnogo tekućine i mirovati važnije je od udarnih doza vitamina C ili češnjaka. Gripa ne zahtjeva posjet liječniku, ali treba ostati kod kuće i ne širiti zarazu. Gripa se najčešće izliječi bez intervencija, a liječniku treba otići samo ako temperatura traje dulje od četiri, pet dana, ako postoji poremećaj disanja (teško disanje, ubrzano disanje, jak kašalj, bol u prsima) ili poremećaj svijesti. Primjerice, ako dijete ima konvulzije ili se ne može probuditi, a odrastao čovjek osjeća smušenost i vrtoglavicu. Gripu uvijek prati tjelesna temperatura viša od 38 °C što isušuje organizam. Najbolji su topli napici (jer prevrući štete grlu, jednako kao i hladni), ne previše zaslađeni i bezalkoholni. Treba ih piti u dostatnim količinama kako bi se nadoknadila tekućina izgubljena znojenjem i visokim temperaturama. Za spuštanje temperature mogu se koristiti lijekovi za snižavanje temperature, tuširanje u mlakoj vodi, a nikako alkoholni oblozi. Ako je nos začepljen, treba uzimati kapi za nos tako da bude prohodan jer ako nije, može doći do upale srednjeg uha. Korisne su i pastile za grlo kako bi sluznica grla zadržala vlažnost. Dobro je koristiti bilo kakve bombone jer se tako ovlažuje grlo i smanjuje nadražaj na kašalj. U slučaju da je kašalj jači, preporučuje se sirup protiv kašlja.

Kada potražiti pomoć liječnika? - Ako imate temperaturu koja traje dulje od četiri, pet dana, ako otežano dišete, imate kratak dah i jako kašljete, ako osjećate bol ili pritisak u prsima, ako imate iznenadne vrtoglavice ili ste ošamućeni, ako povraćate i imate proljev, ako se povišena temperatura ponovi nakon poboljšanja simptoma

Izvor: gripa.hr