Plemenito i kraljevsko bilje našega kraja

Prisjetimo se kako se pravi čaj u ove zimske dane

02.01.2016. 13:45 | 1738 pregleda | Objavio: Klaudija Pintarić | Rubrika: Lifestyle

Uistinu dolaze nam prave zimske radosti, hladne noći, vjetrovi, susnježica, poledica, snijeg. Uz sve radosti, tu je i miris osušenih jabuka s cimetom, naranče sa klinčecom.  Očaravajuće je da baš u te duge zimske dane ispunjavamo svoj topao dom s tako živim biljkama, aromatičnim mirisima, okusima  i bojama. Zar to nije prekrasno! I tako spoznajemo da ni zimi naprosto ne možemo bez prirode i njenih blagodati.

Svakako valja popiti pokoju toplu šalicu domaćeg pravoga čaja, a ja bih vam ovoga puta napravila jedan mali podsjetnik, kako pripremiti čaj. Pa da krenemo:   Stavite posudu sa vodu na štednjak i pričekajte da proključa. Kada voda zakuha, valja ju pomaknuti s vatre i ostaviti poklopljenu da odstoji 5 minuta. Nakon toga u vruću vodu stavite potrebne biljke i dobro promiješajte. Ponovno lončić s čajem poklopite i držite 10-ak minuta da odstoji. Možete ga zasladiti medom i limunom, preporučuje se kada je mlak. Također se valja podsjetiti da se u našim krajevima od davnina na Tucin dan ( dan prije Badnjaka) tradicionalno pekle, pa i danas peku pečenice. Moja cijela obitelj se uvijek tome radovala, a oni stari znaju da se to nekada ručno na ražnju okretalo, pa sam ja kao mala curica jedva čekala da i na mene dođe red, da i ja koji puta ražanj zavrtim.  Na sam Božić se uz tu finu hrskavu pečenicu jeo hren, te je to neizostavan prilog, a ja bih vam ovoga puta ponešto rekla i o toj ljekovitoj biljci i zašto je baš u to zimsko vrijeme konzumiramo, a da i sami nismo svjesni koliko nam ova biljka pomaže.

Hren – lat. Armoracia rusticana – neizostavan dodatak blagdanske trpeze

Hren spada među najmanje upotrebljavane ljekovite biljke, što je u stvari prava šteta, te ima niz djelovanja povoljnih za naše sveopće zdravlje, bogat je mineralima i vitaminima, odlično čisti organizam, bogat je vitaminom C, vitaminima B1,B6, željezom i kalcijem, a ponešto magnezija, fosfora i vitamina B2. U zimskim danima zaštitit će nas od prehlade, te očistiti naše dišne puteve, također potiče probavu, rad srca i cirkulaciju, pomaže kod reume i podiže naš prirodni imunitet.    
Toliko za ovaj put, obitelj Pintarić od srca vam želi sretnu godinu novu!

© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.