AS obrt
Sajam Dječjeg poduzetništva u Pakracu

Središte Pakraca ispunjeno dječjom kreativnošću, znanjem i maštovitosti

17.03.2017. 14:01 | 2872 pregleda | Lifestyle

Prostor između gradskog muzeja i stare gradske vijećnice iz 1771. godine u Pakracu ispunili su 17. ožujka prodajno-izložbeni štandovi na tradicionalnom „Sajmu Dječjeg poduzetništva“ koji se održava povodom Dana grada Pakraca. Sugrađani i uzvanici koji su stigli na svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Pakraca povodom Dana grada i dana sv. Josipa imali su priliku odabrati ponešto od bogate i raznolike ponude kod 27 izlagača koji su izložili svoje proizvode na sajmu, a prihod od prodaje namijenjen je Učeničkoj zadrugi „Banovac“ iz Osnovne škole „braće Radića“ iz Pakracu.

Piše:
Antun Ciglenečki

Na „Sajmu Dječjeg poduzetništva“ u ponudi su se našli razni proizvodi učenika OŠ „braće Radića“ iz Pakraca s područnim školama u Prekopakri, Badljevini i Donjoj Obriježi koji su nastali na radionici tijekom projektnog dana u školi otprije dva tjedna. Osim što je svaki razred izrađivao proizvode koje je ponudio na sajmu učenici osmih razreda s voditeljicama psihologinjom Natašom Major i učiteljicom biologije Manuelom Papić započeli su 13. ožujka s projektom „Mozgamo za pet“ kojim obilježavaju Tjedan mozga u Pakracu, a koji traje do 20. ožujka. Na sajmu su prezentirali dio onog što su istražili i pripremili, a kompletni panoi sa svim materijalima koje su sastavili nakon provedenih istraživanja na temu mozga mogu se razgledati u zgradi osnovne škole u Pakracu. Na sajmu su dijelili i letke sa savjetima kako treba čuvati svoj mozak, a neki od njih su redovito kretanje, prehrana koju čine domaće i svježe namirnice, zaposliti mozak rješavanjem zabavnih zadataka poput čitanja, križaljki mozgalica i dr.

Još jedna aktivnost u okviru sajma protekla je u znaku Tjedna mozga u Pakracu. Učenici petih razreda poslušali su savjete učenika osmih razreda pa su zaokupili svoje mozgove i učili da što bolje upoznaju svoj grad Pakrac kako bi se natjecali na kvizu znanja „Volim svoj grad“ kojeg su osmislile i pripremile pitanja knjižničarka Anita Pavlečić, učiteljica povijesti Zdenka Pelikan i učiteljica informatike Vlatka Bakarić. Natjecale su se ekipe učenika koje su predstavljale 5.a, 5.b, 5.c i 5.d razred, a nagrada za cijeli razred iz kojeg dolazi pobjednička ekipa je izlet u Eko-selo Ribnjačka kod Bjelovara koju je osigurao Grad Pakrac. Najbolje znanje o Pakracu sakupivši 28 bodova pokazali su učenici iz 5.c razreda od razrednika Anđelka Lucića te su za cijeli razred osvojili nagradno putovanje i izlet. Ostale tri ekipe također su na kraju kviza dobile poklone i priznanje za sudjelovanje.

Jedna od glavnih atrakcija sajma bio je 3D model kojeg su izradili učenici iz 8.d razreda Dorian Mirt, Luka Feher i Josip Robotka. 3D model nastao je u okviru nastave matematike, a sa zadatkom kojeg su učenici dobili da od geometrijskih tijela osmisle i samostalno izrade model čime se htjelo učenike motivirati da svojom maštom stvaraju u funkciji matematike. Model je zaokupio maštu sve djece kako drugih osnovnoškolaca tako i vrtićaraca iz Dječjeg vrtića „Maslačak“ iz Pakraca koji su u pratnji odgojiteljica posjetili sajam.

Proizvodi ponuđeni na „Sajmu Dječjeg poduzetništva“ osnovnoškolci iz Pakraca, Prekopakre, Badljevine i Donje Obriježi izrađeni su u okviru projektnog dana „Kad se male ruke slože“ tijekom kojeg je većina razreda održalo radionice, a dio razreda osmislio je razne projekte i akcije za provedbu.

Među bogatom i raznolikom ponudom na sajmu našli su se proizvodi učenika 1.b razreda s učiteljicom Daliborkom Duchač koji su izradili slike cvijeća izrađene od kamenih oblutaka i magnetiće za hladnjake. Učenici 1.a razreda s Anitom Domitrović izradili su ukrasne kutijice za čuvanje dragih predmeta. Ogrlice i slike od glinamola te podmetače izrađene salvetnom tehnikom izradili su učenici 1.c razreda s Sanjom Komljenović. Ukrasne teglice za cvijeće ponudili su učenici 4.c razreda s Mariom Nemec. Zidne držače za ključeve izradili su učenici 2.b razreda Ive Biščanin. Glinene narukvice ponudili su učenici 3.b razreda s Gordanom Hodak, a njihovi vršnjaci iz 3.a i 3.c razreda izradili su okvire za slike pritom su učenici 3.a razreda s Melitom Tukarom svoje okvire ukrasili kamenčićima i školjkicama dok su učenici 3. c razreda s Antonelom Stragom za izradu ukrasu koristili kartonske kutije od jaja. Razni proizvodi došli su iz područne škole u Prekopakri gdje su učenici sva četiri razreda s učiteljima Danijelom Herout-Melkus, Danijelom Crnković, Božidarkom De Zan i Zdravkom Jandom izradili kućice za ptice, ukrase za Uskrs, rukom oslikane platnene vrećice i dr. sitnice. Učenici područne škole iz Badljevine s učiteljicama Ivom Ivanović, Sanjom Roček i Vesnom Heinelt osmislili su nakit od žirevih kapica. U područnoj školi u Donjoj Obriježi učenici svih razreda s učiteljicama Deom Kus, Majom Turković i Snježanom Tutić izradili su šarene ukrase od krep papira i slike. Licitarska srca i kreativnu način za iskoristiti plastične boce tako da su izradili od njih lutke osmislili su učenici 5.b razreda s Martinom Brkićem. Razne ekološke proizvode za kućanstvo od sapuna do osvježivača prostora našli su se na štandu učenika 6.a razreda koji su ih pripremili uz pomoć Manuele Papić, Ivanke Vinkler i Kristine Rihter. Podmetače za čaše i slagalice ponudili su učenici 8.d razreda Ivane Roksandić. Brošuru za goste koji žele saznati više o Pakracu prilikom posjeta pripremili su učenici 5.d razreda uz pomoć Zdenke Pelikan, Marije Bralo i Marka Filipovića. Suvenire i magnetiće za hladnjak za turiste izradili su učenici 7.b razreda uz vodstvo Maje Kaurin i Helene Far-Brkić. Drvene igračke i krpene lutke koje su bile vrlo tražene na sajmu te ubrzo rasprodane sa zaradom većom od 200 kuna izradili su učenici 6.b razreda pod vodstvom Maje Zorić i Milana Nadaždija. Svijećnjake i sapune ponudili su učenici 7.c razred s Ljerkom Tomić. Naljepnice i magnete s raznim motivima izradili su učenici 6.c razreda s Nikolinom Zanetti. Vunene lutkice i pompone ponudili su učenici 6.d razreda s Majom Farkaš.

Preostali razredi na početku sajma imali su radionice koje su održavale u zgradi osnovne škole, a kasnije su se i oni pridružili svima ostalima na sajmu. Među njima su 7.a razred s Krešimirom Hihlikom koji su se bavili uređenjem kontejnera u okviru svog projekta, 8.b i 8.c razred uz vodstvo Leone Skalnik i Ivane Turuk bavio se jezikom gluhonijemih, učenici 8.a razreda uz vodstvo M.N. Lneniček osmislio je volontersku akciju „Plastičnim bocama do ekskurzije“ te učenici 5.a razreda s Miroslavom Badrovom izrađivali su udaraljke.

Fotogalerija Sajam Dječjeg poduzetništva u Pakracu (17.3.2017.)