Lipik 3x3 Challenger 2018
14. planinarski pohod "Lipanj u Lipiku"

Više od 130 planinara iz Hrvatske i BiH uživalo u šetnji do Bijele Stijene

16.06.2017. 11:14 | 1856 pregleda | Lifestyle

Protekle nedjelje, 11. lipnja 2017. na tradicionalnom 14. po redu planinarskom pohodu "Lipanj u Lipiku" okupilo se više od 130 sudionika.

Piše:
Matija Kulhavi

Za pohod je odabrana staza od Skenderovaca pa sve do ostataka srednjovjekovne utvrde iz 13. stoljeća koja se nalazi u Bijeloj stijeni. Planinari su ovogodišnjim pohodom otvorili odvojak planinarske staze do Bijele Stijene, kojeg su od raskrižja za Begovaču i Omanovac prošle godine markirali pod vodstvom Žarka Ročeka, člana oba naša lokalna planinarska društva – PD „Lipa“ i PD „Psunj“. Bila je ovo prigoda za veliki broj planinara i ljubitelja prirode da pohode novootvorenu stazu, premda je ona velikim dijelom (iako nije bila markirana) poznata našim lokalnim planinarima.

Sudionici pohoda su se okupili ispred lipičkog perivoja odakle ih je turistički vlakić „Lipik Express“ (u dvije vožnje) dovezao do polazišta kod spomenika u Skenderovcima. Put se nastavio u smjeru planinarskog skloništa na izvoru Točak gdje je sudionike dočekao doručak koji su pripremile vrijedne planinarke. Neki su obišli obližnji vidikovac  s kojeg su imali priliku uživati u prekrasnom pogledu na Lipik i Pakrac, a zatim se put nastavio prema krajnjem odredištu – ostacima srednjovjekovne utvrde na Bijeloj Stijeni.

Planinare iz pakračkog "Psunja", daruvarskog "Petrovog vrha", novljanskog "Zmajevca", požeškog "Sokolovca", osječkog "Bršljan Jankovca", veličkog "Mališćaka", županjske "Tikvice", kutinskog "Jelengrada", novogradiškog "Strmca", zagrebačke "Matice" i nekolicinu ljubitelja prirode i pustolova koji su odlučili par sati provesti u prirodi na četverosatnu šetnju od Skenderovaca do zidova srednjovjekovne utvrde vodili su lipički planinari -  Josip Matijević, Manuela Lipušić Pleše, Željko Tomašević i Jagor Opić.

Ovogodišnjem pohodu odazvali su se imenjaci lipičkog planinarskog društva iz susjedne Bosne i Hercegovine, devetero članova Društva prijatelja prirode "Lipa" iz Odžaka.

Za sigurnost svih sudionika brinuli su dežurni spasioci iz HGSS, a ugodan boravak u prirodi Lipika i na zabavi u perivoju nakon pohoda pružilo je ukupno 14 članova PD „Lipa“.