Medianno
NEPOZNATO O POZNATOM

Legenda o Jelki

10.01.2018. 11:50 | 1888 pregleda | Lifestyle

Priča o Jelki, kćeri grofa Ivana Jankovića, živi i danas. Legenda govori kako je kontesa Jelka najviše voljela boraviti u Lipiku, a u prilog tomu postoje i dva mjesta u sklopu lipičkog perivoja koja nose njezino ime – Jelkin brijeg i Jelkina klupa.

Piše:
Matija Kulhavi

Jelkin brijeg zapravo je brežuljak sa sjenicom i klupama, odakle se pružaju pogledi na perivoj, a grof Janković ga je podigao za svoju kćer kako bi u sjeni stabala mogla slušati glazbu iz obližnjeg paviljona.

Kamena klupa smještena ispred mramornih kupki Toplica Lipik bila je omiljeno odmorište mlade grofice Jelke nakon dugih šetnji perivojem. Legenda koja se prenosi s koljena na koljeno govori da je upravo kod klupe izgubila dragocjeni prsten koji nikada nije pronađen. Onaj koji ga pronađe sretnik je jer će pronaći ljubav.

Prilikom obilaska lipičkog perivoja, svaki posjetitelj se može prošetati „Jelkinom stazom“, koja je zajednički projekt Turističke zajednice, Grada Lipika i Toplica Lipik. Dužina staze iznosi 800 metara i na 24 interpretacijske ploče predstavlja posjetiteljima najznačajnije kulturne i povijesne vrijednosti Lipika te bogatstvo biljnih vrsta.

Na vama je da prošećete i otkrijete sve tajne lipičkog perivoja.