Dragi moji, proljeće se počelo buditi uz naše prve vjesnike i kristalno čist pjev ptica. U to ime se valja podsjetiti da imamo ama baš na svakom travnjaku, puteljku i livadi jednu iznimno zdravu i svima dostupnu biljku koju ću vam ovim putem predstaviti i sve vas potaknuti da ju nikako ne izostavite kao obaveznu proljetnu salatu.
Iako danas ljudi širom svijeta maslačak doživljavaju kao napasnu biljku, ona je bila u upotrebi kao medicinska biljka od vremena starih Grka. Nalazimo ga svugdje, po vrtovima, puteljcima, livadama. List i korijen maslačka koristi se kao diuretik i sredstvo za stimuliranje jetre. Njegov korijen sadrži tvar koja djeluje protuotrovno, čisteći organizam od raznih toksina koji se pojavljuju kao rezultat zatvora, raznih upala, akne, teškoće s mokrenjem ili zadržavanje tekućine. Sadrži u sebi nekoliko supstanci koje potiču rad žuči i pomaže u topljenju masnoća. Zato ga u rano proljeće obavezno jedite pripremljenog kao salatu, od cvijeta radite sirup (med), a osušeni korijen i list pijte kao čaj.
Bazga spada među najstarije i najljekovitije biljke Europe te je stoga tisućljećima u službi čovječanstva i Indijanci su je koristili u liječenju upala, probavnih tegoba, žutice, ženskih bolesti i gripe. Svi dijelovi bazge su ljekoviti, no najčešće se koriste cvjetovi i bobice. Nalazimo je uz rubove šuma, puteljaka, potoka, a moja preporuka je svakako brati je što dalje od prometnica. Cvjetovi se beru krajem svibnja i početkom lipnja i to samo po sunčanom i suhom vremenu, puni su glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C, te valja od cvijeta pripremati sirup, čaj, liker, a u rujnu se sakupljaju dozrele bobice koje sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A,B,C, od kojih se priprema džem, voćni prah, sirup, liker i vino. Zbog toga se bazga koristi u liječenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma. Veliki je saveznik u sprečavanju gripe i prehlade jer jača imunitet, osim toga bazga ima antivirusno i antimikrobno djelovanje. Također je korisna kod astme i upale dišnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja. Valja napomenuti da je korisna i kao laksativ, kao diuretik, pa baš zbog tih svojstava je odlična pomoć pri mršavljenju. Savjet: ako pripremate sirovu bazgu prije upotrebe obavezno popariti kipućom vodom ili prokuhati. Kao dijete sam uživala kada bi moja baka Marica pripremala sok od bazge, tako i dan danas koristim njen recept koji bih rado s vama podijelila, a priprema se na sljedeći način:
RECEPT ZA SOK OD BAZGE
Prvi dan: ubrati ( po suhom i sunčanom vremenu) 70 cvjetova bazge, u veću posudu uliti 6l vode, dodati cvjetove i umiješati 150 gr limunske kiseline. Drugi dan: vodu ocijediti od cvjetova, dodati 6 kg šećera, ½ kg limuna narezanih na ploške, 1 konzervans (ako želite). Sve skupa povremeno miješati dok se sve ne istopi. Pripremiti staklenke i napuniti. Predlažem vam da obavezno napravite sok od bazginih cvjetova, a osušene cvjetove koristite kao čaj. Zapravo što god odlučili pripremiti nećete pogriješiti jer je sve blagotvorno i ljekovito. I za kraj jedna spoznaja: Iako smo svjesni da se svaka bolest ne može liječiti ljekovitim biljem. Ljekovitim biljem ne možemo spriječiti potrebnu operaciju, no ipak pomoću ljekovitog bilja dajemo našem tijelu biološki najvrednije tvari; jačamo ga i činimo otpornijim, čistimo krv, odstranjujemo iz organa nepotrebne i štetne tvari.
© 2014-2025. COMPAS portal - Sva prava pridržana.