delfin3
delfin3
Radio Daruvar 2
MULTIKULTURALNI CENTAR LIPIK

U Lipiku održana promocija knjige „La Molnar“

09.10.2021. 07:48 | 710 pregleda | Vijesti

U sklopu obilježavanja Dana Grada Lipika, u Multikulturalnom centru u Lipiku 8. listopada je održana promocija knjige „La Molnar“. Riječ je o knjizi koja je nastala zanimljivim spojem uspomena Dalibora Talajića i glazbene kritičarke Jagode Martinčević.

Piše:
Compas

Kako je na samom početku istaknula ravnateljica lipičke Gradske knjižnice i čitaonice Jasna Molnar Kukić, u knjizi „La MolnarDalibor Talajić piše o životu, radu i sceni svoje majke Ljiljane Molnar-Talajić, poznate operne dive. Ujedno je to i rekonstrukcija sjajne karijere ove glazbene dive, od odrastanja u Bosanskom Brodu i školovanja u Sarajevu preko preseljenja u Zagreb, osvajanja velikih svjetskih pozornica sve do koncertnih nastupa i pedagoškog rada.

Knjigu su lipičkoj publici, među kojom je bio i lipički gradonačelnik Vinko Kasana, predstavili Sandra Pocrnić Mlakar, urednica u nakladničkoj kući Beletra te sam Dalibor Talajić, inače akademski glazbenik, ugledni crtač stripova, glumac i spisatelj.

U kratkim crticama publika je mogla doznati kakav je život bio sa slavnom majkom. Moglo se čuti i o tome kako je posebno znala izvoditi inačicu Schubertove Ave Marije, a jednu od najljepših izvedbi izvela je u Tribunju, gdje je desetljećima jest ljetovala s obitelji.

 

Ljiljana Molnar-Talajić rođena je u Bosanskom Brodu 1938., a preminula je u Zagrebu 2007.godine. Bila je bosansko-hercegovačka i hrvatska operna pjevačica, sopran i glazbena pedagoginja. Posljednji veliki verdijanski glas, kako je nedavno ustvrdio urednik operne glazbe na austrijskom radiju Gottfried Cervenka, Ljiljana Molnar-Talajić, bila je zvijezda Bečke državne opere i Arene u Veroni. Aida, s kojom pod ravnanjem Zubina Mehte 1969. na festivalu Maggio Musicale Fiorentino započinje svjetsku karijeru, i Leonora u Moći sudbine bile su pravi mamac za publiku, a ni kritika nije ostala neosjetljiva prema, kako je pisala, neopisivoj ljepoti njezina glasa, koji je u svim položajima tako ujednačen, s tolikom izražajnošću, beskrajno suptilan, a u isto vrijeme robustan, prozračan i milozvučan — glas kakav je Verdi samo mogao poželjeti.