Delfin 2022
LIPIK test
Radio Daruvar 2
DRUŠTVO MAĐARA PAKRAC

Promocija knjige o životu mađarskih obitelji koje u našem kraju obitavaju više od dva stoljeća

24.05.2022. 09:53 | 463 pregleda | Vijesti

Promocijom knjige Duška Kličeka „Mađari u pakračkom kraju“ i kulturno-umjetničkim programom, u organizaciji Društva Mađara Pakrac, obilježen je i Dan Mađara u Pakracu koji se 21. svibnja održao unutar nekadašnjeg pakračkog vlastelinstva grofovske obitelji Janković, ali i na gradskoj šetnici.

Piše:
Compas

Događaj je započeo promocijom knjige u kojoj je zapisan život stotina mađarskih obitelji i tisuće Mađara pojedinaca koji su još u 19. stoljeću potražili u našem kraju bolji i lakši život te u njemu ostavili značajan trag u gospodarstvu, kulturi, sportu i u drugim sferama života.

Upravo o tome u ovoj knjizi piše Duško Kliček, knjizi putem koje će sadašnjim, ali i onim budućim generacijama, koje tek dolaze, ostati zapisan život mađarskih obitelji koje ovdje obitavaju 260 godina.

Mađari su s domicilnim hrvatskim narodom, ali i pripadnicima ostalih nacionalnih manjina, dijelili kroz desetljeća i stoljeća, i dobro i loše, i uspjehe i neuspjehe. Gradili su svoje domove, obrađivali zemlju, izgrađivali tvornice, škole, bolnice, putove i pruge i sigurno je da su svojim znanjem i sposobnošću dali skroman doprinos razvoju ovog kraja.

Premda ih je prema popisu stanovništva vrlo malo, ipak u našem kraju žive u velikom broju obitelji potomci Mađara, čiji su preci došli iz Mađarske. Većina njih čuva poneki dokument, fotografiju, dio namještaja ili neku uspomenu i zato je ova knjiga jedan veliki i dragocjen spomenar na njihovu prošlost.

Uz moj gotovo 40 godina dug novinarski staž, godinama se bavim pisanjem knjiga iz prošlosti  pakračkog i lipičkog kraja, uz male izlete na područja Daruvara i Novske. Do sada sam, s ovom knjigom o Mađarima, napisao 22 naslova. Napisao sam knjige i fotomonografije  o doseljenju i životu Talijana i Mađara, o obrtnicima, poljoprivredi, vatrogascima i sportu te o naseljima pakračkog kraja. Knjiga o Mađarima je plod mog dugogodišnjeg rada na proučavanju povijesti Pakraca, mada o Mađarima nisam nikada posebno pisao, ali sam s njima živio i susretao ih u gospodarstvu, sportu, kulturi i društvenim djelatnostima.

 

Knjiga „Mađari u pakračkom kraju“  pisana je dvojezično, ima mnogo fotografija i sastoji se od tri osnovna dijela: glavnog u kojem se govori o doseljenju i životu Mađara, u drugom su dijelu obiteljske priče, a u trećem su navedena sudjelovanja Mađara u političkom, kulturnom, sportskom i društvenom životu pakračkog kraja. U završnom dijelu knjige su izvodi iz popisi Mađara, popis današnjih članova, te popis literature i izvori fotografija.

U knjizi je navedeno niz zanimljivosti iz života Mađara u ovom kraju, njihove prilagodbe i teškoće, ali i upornost da ovdje ostanu. Posebno je zapisan njihov vjerski život i školovanja, odlazak u Ameriku i druge prekomorske zemlje na rad, te vremena nakon Prvog i Drugog svjetskog rata kada su protjerivani iz ovog kraja u Mađarsku.

Osnivanjem Društva Mađara Pakrac 2007. godine počinje organiziran život u obnavljanju i čuvanju tradicija, te jačanje veza sa starom domovinom.“, rekao je ovom prigodom autor knjige Duško Kliček.

On se ovom prigodom  zahvalio Društvu Mađara Pakrac koji su mu dali povjerenje, priliku i čast da piše o obiteljima i potomcima Mađara, o ljudima s kojima je živio i dijelio sve radosti i tuge i sve godine djetinjstva, mladosti i starosti, a zahvalio se i prevoditeljici, Rebeki Toth, na temeljitosti, strpljenju i razumijevanju tijekom zajedničkog rada na knjizi.

Promociji je nazočio i Oliver Matijević, izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske.

On je ovom prigodom čestitao predsjedniku Josipu Fa na inicijativi oko knjige, ali i autoru na sjajnoj realizaciji iste.

Smatram da je ovo djelo vrlo važno jer govori o tome koliko dugo su Mađari prisutni ovdje te koliko je značajan njihov doprinos razvoju ovoga kraja. Ovim vrijednim zapisom pomoći ćemo budućim generacijama da lakše očuvaju jezik i našu kulturu u Hrvatskoj.“, naglasio je Matijević.

Predsjednik Društva Mađara Pakrac Josip Fa je istaknuo kako je knjiga tiskana u 250 primjeraka, predviđena količina podijeljena je gostima, a kupiti se može za 120 kuna preko Društva Mađara Pakrac. O knjizi je ukratko govorila i  recenzentica Jelena Hihlik, ravnateljica pakračkog muzeja, dok je u ime Grada Pakraca realizaciju ovog vrijednog izdanja pohvalila i gradska vijećnica Katarina Lahovsky Kobetić.

U kulturno-umjetničkom i izložbenom djelu programa na gradskoj šetnici u Pakracu nastupili su predstavnici Zajednice Mađara Virovitičko – podravske županije, Zajednice Mađara Dežanovac, Udruge Nijemaca i Austrijanaca Sirač, Češke Besede Doljani, Mađarskog kulturnog društva „Ady Endre“ te Zajednice Mađara Daruvar i Zajednice Talijana Liberta.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici hrvatske zajednice iz mađarskog grada Cseprega na čelu s gospođom Máriom Krály, inače predsjednicom hrvatske samouprave Cseprega te gradonačelnikom Zoltánom Horváthom.

Csepreg, Daruvar, Lipik i Pakrac su se tijekom 18. i 19. stoljeća istovremeno nalazili u posjedu grofovske obitelji Janković te ih upravo ta važna činjenica trajno povezuje, a baština koju su Jankovići ostavili poslužila je kao dobar fundament za budući razvitak ovih gradova. Upravo tijekom ovog posjeta, gosti iz Cseprega obišli su, osim nekadašnjeg vlastelinstva u Pakracu, i Toplice Lipik, lipičku ergelu te dvorac Janković u Daruvaru.


LIRA ispod članka