Grad Lipik_drugi banner
delfin3
SUVERENISTI 2024
Pobjeda za očuvanje okoliša

Lipik dobitnik priznanja izbora Od izvora do mora; 14.000 € za sadnju 126 stabala

05.10.2023. 14:07 | 806 pregleda | Vijesti

U zagrebačkom hotelu Esplanade, 4. listopada je zaključeno šesto po redu natjecanje za najbolje gradove i četvrto izdanje natjecanja za najbolje EU projekte, organizirano u suradnji s Hanza medijom. Ovom svečanom događaju nazočio je i predsjednik hrvatske Vlade, Andrej Plenković.

Jedan od najvažnijih dijelova ovog događaja bila je dodjela nagrada izbora "Od izvora do mora", koji je podržan od strane Coca-Cole, Konzuma, Jutarnjeg lista i Udruge gradova. Ovaj izbor prepoznaje gradove koji su postigli izvanredne rezultate u prikupljanju ambalažnog otpada i aktivnostima volontera usmjerenim na ekološku svijest.

Piše:
Matija Kulhavi

Ovogodišnji dobitnici ovog prestižnog priznanja su gradovi Lipik, Vinkovci i Varaždin. Lipik se u kategoriji malih gradova posebno istaknuo kao jedan od tri grada koji su pobijedili na ovogodišnjem natječaju "Od izvora do mora", a ovom je prigodom Gradu Lipiku uručena i plaketa.

Lipik: 104 volontera prikupila 20 tona otpada

Naime, tijekom proljeća, u organizaciji Coca-Cole, Konzuma, Jutarnjeg lista i Udruge gradova, provedene su brojne akcije čišćenja okoliša. Jedna od njih je održana i u našem gradu gdje su zajedničkim snagama uspjehu akcije doprinijeli volonteri mjesnih odbora, Udruge Lijepa naša – Osnovne škola Lipik, Dječjeg vrtića „Kockica“ te brojni drugi sugrađani. 104 volontera su prikupila 20 tona otpada. Ovime se naglasila važnost odgovornog odlaganja ambalažnog otpada i brige o vodenom okolišu, te promoviralo odgovorno ponašanje prema okolišu.

Gradonačelnik Vinko Kasana izrazio je ponos zbog pobjede Lipika u ovom natjecanju, istaknuvši iznimnu predanost grada očuvanju okoliša i aktivno sudjelovanje lokalne zajednice u ostvarivanju ciljeva zaštite prirode. U svojoj izjavi, gradonačelnik je zahvalio svim djelatnicima gradskih ustanova i tvrtki koje su pripremile projekt, kao i volonterima koji su dali doprinos u akciji čišćenja.

"Ova pobjeda ima veliku važnost za nas u Lipiku jer osigurava sredstva u iznosu od 14 tisuća eura za sadnju 126 stabala koja će biti posađena 28. studenog na području Raminca. Ova nagrada je došla kao kruna za sve naše napore koje smo tijekom godina ulagali provodeći Zelenu akciju na području našeg grada. Grad Lipik teži postati zeleni i zdravi grad, prepoznat kao zdravstvena i rehabilitacijska oaza", naglasio je gradonačelnik Kasana. Nadalje, najavio je planove za budućnost, uključujući opsežno uređenje grada koje obuhvaća ozelenjivanje i sadnju cvijeća nakon završetka kapitalnih projekata. Ova inicijativa dodatno će doprinijeti vizualnoj ljepoti grada i poboljšati kvalitetu života građana i posjetitelja.

Opis nije dostupan.

Pobjeda Lipika u natječaju "Od izvora do mora" predstavlja velik korak naprijed za naš grad te jasno dokazuje predanost Lipičana očuvanju okoliša i ekološkim inicijativama.


Toplice Lipik_640x200_tekst