delfin3
LIRA okomiti
SUVERENISTI 2024
17. SIJEČNJA CRKVA SLAVI SV. ANTUNA OPATA, PUSTINJAKA

Gaj proslavio dan svog zaštitnika uz licitaciju životinja i tradicionalnu sv. misu

17.01.2024. 13:30 | 2376 pregleda | Vijesti

Licitacija domaćih životinja, čija tradicija traje duže od dva stoljeća, održana je ove srijede, 17. siječnja, na dan posvećen svetom Antunu Pustinjaku, nebeskom suzaštitniku župe u Gaju. Svečanost je bila popraćena blagoslovom i svetom misom.

Piše:
Matija Kulhavi

Prije samog događaja, u župnoj crkvi sv. Katarine u Gaju, okupilo se mnoštvo vjernika, mještana Gaja i susjednih naselja, kako bi prisustvovali misnom slavlju koje je predvodio župnik, vlč. Augustin Tašić.

Ponuda životinja za aukciju bila je uobičajena po brojnosti, kao i prethodnih godina. Mještani Gaja i okolnih naselja donijeli su na licitaciju nekoliko kokoši, pijetlova, gusku, zeca i dva janjca. Samu licitaciju je vodio dugogodišnji licitar Stjepan KarlovićŠtefo.

Nakon svećeničkog blagoslova životinja, aukcijom je prodano sve što je bilo ponuđeno. Ukupno je prikupljeno 440 eura, što je tradicionalna praksa prikupljanja sredstava za potrebe crkve u Gaju.

Nakon misnog slavlja i tijekom same licitacije, okupljeni su imali priliku okrijepiti se uz čaj i kuhano vino, a bilo je i kotlovine te kolača. Cijeli događaj organizirali su Grad Lipik, Mjesni odbor Gaj i župa Gaj.

Naravno, ni ove godine ovaj zanimljiv događaj nije prošao nezapaženo od strane ekipe HRT-a, čiji će prilog biti emitiran tijekom večernjeg programa.

FOTOGALERIJA


Toplice Lipik_640x200_tekst