Narodne kupke vanjski
delfin3
Republika
ZAVRŠNI KORACI USPJELOG PROJEKTA – OD IZVORA DO MORA

Ozelenjavanje Raminca - posađeno 126 stabala

18.01.2024. 10:55 | 978 pregleda | Vijesti

Piše:
Dinko Kliček

Zahvaljujući pobjedi grada Lipika u ekološkoj akciji „Od izvora do mora“  koju su organizirale tvrtke Coca-Cola i Konzum te Udruga gradova i Jutarnji list, na Ramincu  je krajem prosinca prošle godine posađeno 126 stabala vrijednih 14 tisuća eura - točno onoliko koliko je iznosila glavna nagrada osvojena 2023. godine u nacionalnoj akciji čišćenja okoliša i prikupljanja otpada. Lipik je, naime, jedan od tri grada pobjednika, a natjecao se u konkurenciji malih gradova do 15 tisuća stanovnika. Među srednjim gradovima pobjedili su Vinkovci, dok je u kategoriji velikih pobjedu odnio Varaždin.

Prvih dana tekuće godine, točnije 17. siječnja, Raminac su posjetili polaznici Dječjeg vrtića Kockica Lipik, koja su u zajedno s ravnateljicom Tatjanom Benković, vrtičkim odgojiteljicama te u društvu gradonačelnika Vinka Kasane simbolično zalijevali sadnice - pretežno lipe, jasena, bijele breze, javora, ukrasne šljive te likvidambara.

Podsjetimo, tijekom proljeća u Lipiku su organizirane akcije čišćenja okoliša, a  provedene su volonterskim doprinosom mjesnih odbora, Udruge Lijepa naša – Osnovne škola Lipik, Dječjeg vrtića „Kockica“ te brojnih sugrađana. Ukupno 104 volontera su prikupila 20 tona otpada čime je naglašena važnost odgovornog odlaganja ambalažnog otpada i brige o vodenom okolišu, uz prikladnu promociju savjesnog ponašanja prema okolišu.

Zahvaljujući organizatorima i sponzorima ovog natjecanja gradonačelnik Vinko Kasana je još jednom pohvalio djelatnike gradskih ustanova i tvrtki koje su pripremile projekt, kao i brojne volontere za sudjelovanje u akciji.

„Ova nagrada predstavlja važan korak za zajednicu u Lipiku. Naš grad je na najboljem putu prema potpunoj transformaciji u zeleni i zdravi grad, s ciljem promicanja u vodeću oazu zdravlja i rehabilitacije. Ovakve inicijative i nagrade novi su korak prema izgradnji okoliša koji promiče održivost i gradi identitet Lipika kao mjesta gdje se bez razlike brine o prirodi i ljudima", poručio je gradonačelnik.

Projekt Od izvora do mora Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije dvije godine kao partner se pridružio i Jutarnji list, a 2022. godine i Konzum. Partner je prošlogodišnjega izdanja projekta i Udruga gradova, a podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba.


LIRA ispod članka