delfin3
Eming
Radio Daruvar 2
Projekt zapošljavanja osoba s intelektualnim teškoćama vrijedan 1,12 milijuna kuna

Udruga Latica kroz partnerstvo dobila još 400.000 kuna bespovratnih sredstava

14.10.2015. 16:20 | 2262 pregleda | Vijesti

Centar za inkluzivne radne aktivnosti iz Zagreba u partnerstvu s Udrugom roditelja djece i osoba s posebnim potrebama gradova Pakraca i Lipika "Latica" potpisom ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava 20. srpnja 2015. godine započeli su provedbom 14-mjesečnog projekta "Usluge radnih aktivnosti uz podršku za osobe s intelektualnim teškoćama" vrijednosti 1.118.663,18 kuna koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a predstavili su ga 14. listopada u gradskoj vijećnici u Pakracu voditeljica projekta Lidija Palik i koordinatorica Marta Jalšovec, iz CIRA-e sa strane nositelja projekta, te koordinatorica Nikolina Novinc i Radmila Relić-Zerdin, iz Udruge LATICA sa strane partnera, javnosti i poslodavcima s pakračko-lipičkog područja kod kojih bi osobe s intelektualnim teškoćama mogle obavljati radne aktivnosti uz podršku radnih asistenata.

Piše:
Antun Ciglenečki

Cilj predstavljenog projekta u pakračkoj gradskoj vijećnici je održati i unaprijediti zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama proširenjem kapaciteta CIRA-e kao pružatelja usluga radnih aktivnosti uz podršku na području Zagreba te uvođenjem usluge radnih aktivnosti uz podršku na području Pakraca i Lipika odnosno Požeško-slavonske županije u kojoj kapaciteta za pružanje ovih usluga uopće nema. Projektom se također želi postići proširenje mreže poslodavaca koji su senzibilizirani o važnosti uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u radnu sredinu. Nositelj projekta je Centar za inkluzivne radne aktivnosti iz Zagreba, a partner na području gradova Pakraca i Lipika je Udruga LATICA dok su posrednička tijela Ministarstvo socijalne politike i mladih te Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Predsjednica Udruge LATICA Radmila Relić-Zerdin predstavila je udrugu osnovanu 2006. godine koja od tada djeluje na području Pakraca i Lipika, a aktivnosti usmjerava na poboljšanje kvalitete života djece s poteškoćama u razvoju i odraslih osoba s invaliditetom uključujući članove obitelj. "Do sada smo proveli desetak projekata kojima je cilj bio jače uključivanje djece s teškoćama u razvoju i odraslih osoba s invaliditetom u život zajednice. Lokalna zajednica nas je prepoznala i prepoznala je naše potrebe te način na koji mi možemo živjeti ovdje i raditi u suradnji s Udrugom za promicanje inkluzije koja nam je partner u svim projektima.", rekla je Radmila Relić-Zerdin i dodala kako 400.000 kuna koji će na područje Pakraca i Lipika iz danas predstavljenog projekta s ostalim projektima koje udruga provodi zaokružuje iznos od 2 milijuna kuna.

Voditeljica projekta Lidija Palik predstavila je aktivnosti i djelovanje CIRA-e koja je osnovana 2004. godine u Zagrebu kao podružnica Udruge za promicanje inkluzije sa specifičnim ciljem širenja mogućnosti za jače uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama u društvo i svijet rada putem radnih aktivnosti, a osim usluga radnih aktivnosti imaju i proizvodni centar u kojem osobe s teškoćama izrađuju razne proizvode. Od osnutka imaju više od 10 godina iskustva u provedbi projekata kojima se financiraju usluge radnih aktivnosti. "Trenutno provodimo ili smo provodili oko 15-tak projekata, domaćih i inozemnih, tako da imamo znanje, iskustvo i motiva za dalje, a posebno za razne suradnje poput ove koju predstavljamo.", rekla je voditeljica projekta Lidija Palik. Voditeljica projekta Lidija Palik predstavila je projektni tim kojeg još čine koordinatorice Marta Jalšovec iz CIRA-e i Nikolina Novinc iz Udruge LATICA, računovođa, šest radnih asistenata na području Zagreba i tri radna asistenta na području Pakraca i Lipika. Zatim je navela ciljeve, aktivnosti i ciljne skupine na koje se projekt odnosi. Kroz projekt se svim osobama iz tri skupine (sa završenim obrazovanjem iz evidencije HZZ; bez obrazovanja, s poslovnom sposobnosti, a nisu u evidenciji HZZ; bez poslovne sposobnosti koje nisu bile uključene u sustav obrazovanja) osigurava konkretna podrška pri uključivanju na radno mjesto i trening socijalizacijskih i praktičnih vještina kako bi to radno mjesto zadržali.

Koordinatorica projekta Marta Jalšovec predstavila je model radnih aktivnosti koje CIRA provodi te je navela kako je dugogodišnje iskustvu u uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama u svijet rada potvrdilo potrebu individualnog pristupa u podršci i osnaživanju osoba na radnom mjestu. "Model radnih aktivnosti je jednostavan i fleksibilan. Fleksibilno je radno vrijeme, fleksibilan je u skladu s povećanim ili smanjenim obujmom posla i osigurana je podrška radnog asistenta.", rekla je koordinatorica Marta Jalšovec o specifičnostima modela.

Koordinatorica projekta Nikolina Novinc predstavila je tri radna asistenta iz Udruge LATICA, a oni su Sanja Peić, Matija Brinjak i Ivan Filipi. Također je rekla kako od 15. listopada započinju i edukacije 15 korisnika udruge, od kojih će se 7 korisnika kad završe edukaciju uputiti na otvoreno tržište rada. "Udruga je identificirala potrebu uvođenja radnih aktivnosti na svom području zbog velike zainteresiranosti, volje i želje korisnika koji se javljaju iz obitelji, ali nismo imali potrebna znanja i vještine. Tako nam ovaj projekt omogućava jačanje kapaciteta uz tehničku podršku CIRA-e koja nam je omogućila edukacije zaposlenika kako bi smo pokrenuli usluge radnih aktivnosti na području Pakraca i Lipika.", rekla je Nikolina Novinc i dodala kako će ovim prijenosom znanja Udruga LATICA proširiti mrežu pružatelja usluga radnih aktivnosti u Požeško-slavonskoj županiji.

-Prednosti angažiranja osobe s intelektualnim teškoćama su visoka motiviranost, lojalnost, nepostojanje troškova obuke te kontinuirano praćenje i podrška radnog asistenta na radnom mjestu, istaknule su na kraju Lidija Palik i Marta Jalšovec, a Nikolina Novinc navela je ustanove s našeg područja koje su se već uključile u projekt poput Državne ergele Lipik, Osnovne škole braće Radić Pakrac, Dobrovoljna vatrogasna društva iz Lipika i Pakraca, Frizerski salon "Sunce" iz Lipika, Gradski muzej i Gradska knjižnica iz Pakraca.
 
Na kraju predstavljanja okupljeni su pogledali kratki film o iskustvima CIRA-e s poslodavcima u Zagrebu nakon čega su mogli postaviti pitanja.