banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
AS obrt
9. sajam slavonski banovac

Dosad najbogatiji program i ponuda sajma Slavonski banovac

21.10.2017. 14:24 | 2465 pregleda | Vijesti

Više od 104 izlagača predstavlja tradicionalne vrijednosti kontinentalne Hrvatske na 9. sajmu Slavonski banovac koji se održava 21. listopada u Pakracu. Sajam je oživio prostor središta Pakraca, a ovo je treća godina i kako se organizira Grahfest na kojem se prijavilo 55 natjecateljskih ekipa.

Piše:
Matija Kulhavi

Na otvorenju su se prigodnim riječima obratili gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, Davor Lepka, predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika kao organizator Grahfesta, Darko Knežević, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore, Vedran Neferović, zamjenik župana Požeško-slavonske županije, a ispred Slovačke pozdravne riječi su uputili Eva Cirenova, gradonačelnica Revuca i Rajmund Bradik načelnik Općine Jasenova. Kao izaslanik ministrice Gabrijele Žalac, čestitke na odličnoj organizaciji uputio je pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška, koji je ujedno i otvorio sajam.
Bogat program na štandovima, u prvom redu prati bogata gastro ponuda, tradicionalnih slovačkih specijaliteta, lovačkog paprikaša, bosanskih specijaliteta iz Općine Dobretić, ponuda mađarskog graha Društva Mađara Pakrac te talijanskih specijaliteta, od kojih ćemo spomenuti konjske ćufte za koje su zaslužni članovi Udruge proizvođača talijanske konjske salame izvorno Ploštine.
Bogatu gastro manifestaciju i ponudu na štandovima obilježio je i kulturno-umjetnički program otvorenja na kojem su nastupili mališani Dječjeg vrtića Maslačak, folklorna skupina OŠ "Braća Radić" - područne škole Badljevina, zbor učenika nižih razreda pakračke osnovne škole, Tamburaški orkestar Pakrac, Češka Beseda iz Prekopakre, gosti iz Slovačke (Općina Revuca), te KUD Pougarje.
Uz bogatu gastronomsku i ugostiteljsku ponudu, kutak za djecu i mlade te zabavni park, na ovogodišnjem sajmu će po prvi puta biti organizirana srednjovjekovna viteška borba „Bitka za kovnicu novca“, koju će upriličiti članovi „Reda vitezova Ružice grada“ iz Orahovice. Nakon cjelodnevnog prikaza borbi, središnja borba za pakračku kovnicu novca predviđena je za 18 sati.
Sajam traje cijelog dana, najava proglašenja pobjednika ovogodišnjeg Grahfesta je oko 20 sati, dok sve završava koncertom "Učiteljica", koji počinje u 21 sat u šatoru postavljenom na središnjem pakračkom trgu.
Organizator ovogodišnjeg sajma je Grad Pakrac u suorganizaciji s Udruženjem obrtnika Pakrac – Lipik, Poduzetničkim centrom Pakrac i Turističkom zajednicom Grada Pakraca, uz pokroviteljstvo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a partneri su Hrvatska gospodarska komora i LAG „Zeleni trokut“.

 

Fotogalerija: 9. sajam Slavonski banovac (21.10.2017.)