LIPIK test
LIPIK test
Radio Daruvar 2
OVDJE SMO SLOMILI AGRESORSKU VOJSKU

Obilježen Dan branitelja Lipika i 26. obljetnica oslobođenja

02.12.2017. 15:01 | 3105 pregleda | Vijesti

Svečano i dostojanstveno danas je obilježen Dan branitelja Lipika i 26. godišnjica oslobođenja grada od srbočetničke agresije koja je dotaknula svakog od nas, ostavila trag na našim domovima i nad našim sudbinama.

Piše:
Matija Kulhavi

Svečanost obilježavanje Dana branitelja Lipika započela je polaganjem vijenaca na spomen obilježju u Dobrovcu te mimohodom branitelja ulicama Lipika do spomen obilježja na gradskom groblju. Polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona uz molitvu počast su odali general Mile Ćuk, kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske; predstavnici ministarstva branitelja, delegacija Grada Čakovca predvođena gradonačelnikom Stjepanom Kovačem, delegacija 1. satnije 56. samostalne bojne, Udruge dragovoljaca i veterana Međimurske županije; delegacija Požeško-slavonske županije predvođena zamjenikom župana Vedranom Neferovićem; Udruga ratnih veterana 54. samostalne bojne Čakovec, Udruga veterana i dragovoljaca Donji Kneginec; delegacija Grada Daruvara, predstavnici Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata HUMS-a, delegacija Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pakrac-Lipik; predstavnici Grada Pakraca i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik predvođeni predsjednikom Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslavom Ivančićem te na kraju i predstavnici Grada Lipika i Udruge branitelja Lipika 1991. godine predvođeni gradonačelnikom Lipika Vinkom Kasanom i predsjednikom Udruge Josipom Stragom. Gradski pjevački zbor Lipik je zatim otpjevao hrvatsku himnu.

Otkriveno spomen obilježje svim medicinskim sestrama i tehničarima učesnicima Domovinskog rata Grada Lipika

Nakon svete mise za sve poginule branitelje, koju je u crkvi sv. Franje Asiškog u Lipiku služio velečasni Jozo Zorić, lipički župnik, u Toplicama Lipik gradonačelnik Vinko Kasana i sestra Mirjana Cahun otkrili su spomen obilježje svim medicinskim sestrama i tehničarima učesnicima Domovinskog rata Grada Lipika koji su u vihoru ratnih događanja pokazali svoju profesionalnost, humanost i hrabrost. Tom prilikom glavna sestra lipičke Bolnice, ujedno i predsjednica Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata HUMS-a Ljerka Pavković, istaknula je kako je ova spomen ploča četvrta u nizu, nakon onih u Vukovaru, Pakracu i Karlovcu. Dr. Marica Topić je rekla kako ovaj prostor diše srcem našeg dr. Ivana Šretera, Ivana Klaića - Mike i svih onih branitelja i ranjenika o kojima su su medicinske sestre skrbile i čije domoljublje, humanost i čovjekoljublje nisu zaustavile ni granate ni metci. Medicinskim sestrama i tehničarima se zahvalio i gradonačelnik Kasana, napose na isticanju i čuvanju vrijednosti Domovinskog rata.

Naša snaga u obrani Hrvatske, bilo je hrvatsko zajedništvo

Program obilježavanja Dana branitelja Lipika nastavljen je na trgu koji nosi njihovo ime, Trgu hrvatskih branitelja Lipika. Nakon polaganja vijenaca i svijeća kod spomenika braniteljima Lipika i kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, okupljenima se obratio lipički gradonačelnik Vinko Kasana, koji je rekao kako Lipik ide naprijed, kako je iz dana u dan sve uređeniji turistički gradić te kako danas, kad se prisjećamo oslobođenja Lipika i svih onih koji su u Domovinskom ratu poginuli prilikom njegove obrane, znamo da nisu dali uzalud svoje živote. Dodao je da unatoč tome što neki pokušavaju izvrgnuti činjenicu o temeljnim vrijednostima Domovinskog rata, uvijek ćemo braniti istinu o njegovom osloboditeljskom karakteru. Nakon gradonačelnika, prisutne branitelje, članove braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i sve sudionike današnjeg događanja, pozdravio je Saša Barčan, tajnik Udruge branitelja Lipika 1991., a skupu su se obratili i Janja Stojanović, u ime Hrvatske komore medicinskih sestara te Zoran Vidović, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca.

Požeško-slavonsku županiju predstavljao je zamjenik župana Vedran Neferović, rekavši kako se neke rane nikada ne mogu zaboraviti, ali da je obveza svih nas da pomognemo razvoju Lipika u svim segmentima njegova razvoja.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara čestitao je braniteljima Lipika njihov dan te je istaknuo kako mu je čast biti u Lipiku, kao prvom oslobođenom gradu u Domovinskom ratu. Kazao je da je u Lipiku izgrađen prvi Dom hrvatskih veterana i da Ministarstvo radi sve za dobrobit naših branitelja.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, general Mile Ćuk, obraćajući se današnjem skupu posebno je pozdravio hrvatske branitelje, obitelji poginulih branitelja te ratne vojne invalide Domovinskog rata. Naša snaga u obrani Hrvatske, bilo je hrvatsko zajedništvo gdje smo prvi put ratovali pod jednim stijegom, a to zajedništvo stvorio je dr. Franjo Tuđman i tada se nije pitalo od kuda je tko i kojoj politici pripada. Pitalo se samo jesmo li spremni stati u obranu domovine, kazao je general Ćuk.

Nakon obraćanja uvaženih uzvanika današnjeg događanja, nagrađeni učenici Osnovne škole Lipik - Lea Jurjević, Niko Kozić i Marija Straga pročitali su svoje radove o Domovinskom ratu u kojima su redom istaknuli ponos na herojsku povijest Lipika.


Potpisana Povelja o prijateljstvu Grada Čakovca i Grada Lipika

Danas je u Lipiku, na inicijativu gospodina Stjepana Košira, potpisana Povelja o prijateljstvu Grada Čakovca i Grada Lipika. Povelju su potpisali Stjepan Kovač, gradonačelnik Čakovca i Vinko Kasana gradonačelnik Lipika, a njome su trajno uspostavljeni prijateljski odnosi između ova dva grada.

Fotogalerija: Dan branitelja Lipika i 26. obljetnica oslobođenja (2.12.2017.)


LIRA ispod članka