banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
AS obrt
ŠRD „SLAVONAC“ LIPIK

Svečanom skupštinom obilježili 50 godina rada i nagradili zaslužne članove

09.04.2018. 10:32 | 1304 pregleda | Vijesti

ŠRD „Slavonac“ Lipik osnovan je 1968. godine, a povodom te velike obljetnice postojanja i aktivnog djelovanja, u prostorijama HLD „Jelen“ Lipik“ u Dobrovcu u subotu, 6. travnja održana je redovita te ujedno svečana jubilarna skupština Športsko ribolovnog društva „Slavonac“ Lipik. Skupštinu je otvorio predsjednik ŠRD „Slavonac“ Lipik Davor Jandroković pozdravivši prisutne članice i članove te uvažene goste, među kojima su bili predstavnici Grada Lipika - zamjenik gradonačelnika Slobodan Katunar i predsjednik Gradskog vijeća Mladen Dolić, predsjednik Hrvatskog športskog ribolovnog Saveza Vladimir Sever i Mile Bešlić, dopredsjednik Športskog ribolovnog saveza Požeško-slavonske županije.

Piše:
Matija Kulhavi

Izvještaj o radu ŠRD „Slavonac“ u 2017. godini iznio je Sebastijan Bartoš, tajnik Društva, a u njemu stoji kako je poribljavanje u 2017. godini izvršio  Športsko-ribolovni savez Požeško-slavonske županije uz prisustvo članova ŠRD „Slavonac“ Lipik i ŠRD „Pakrac“ Pakrac na jezeru Raminac s ukupnom količinom od 1327 kg šarana i 200 kg amura te na jezeru Pjeskara s 200 kg šarana. Prema podacima iz 2016. godine kroz poribljavanje je ubačeno na Raminac 1393 kg šarana i 200 kg amura. Radne akcije na oba jezera su se odvijale prema planu, odnosno prema tome kad je bilo potrebe. Na Ramincu su se one odvijale pod vodstvom Dalibora Bine koji se brinuo i o usisnoj šahti na jezeru Pjeskara koja je od 2015. godine  temeljito očišćena pa Društvo nije imalo problema s dovođenjem vode u jezero. Tijekom godine na jezeru Pjeskara je nastavljeno sa saniranjem nasipa, kopanjem odvodnih kanala, redovnom košnjom i farbanjem kućica te sadnjom sadnica bagremovih mladica. Također, na Pjeskari se provode dežurstva u svrhu zaštite ribljeg fonda od krađe. Na jezeru Raminac je protekle godine provedena radna akcija „Zelena čistka“,  dok su ostale radne akcije bile usmjerene prema košnji trave te održavanja Raminca. Problematiku na oba jezera radi velika populacija dabrova koji su zaštićeni i prave veliku štetu.

Tijekom 2017. godine članovi Društva su se natjecali u ukupno pet kategorija: Hrvatska šaranska liga - 9. mjesto; Lov ribe udicom na plovak, Županijska liga – seniori: 6. mjesto; kadeti su lovili pojedinačno – Franko Žili (1. mjesto), Stjepan Bina (3. mjesto), Matijas Adžijević (4. mjesto), na kupu PŽŠ kadeti u sastavu osvajaju 1. mjesto (Matijas Adžijević, Franko Žili , Stjepan Bina). Na kupu  kadeta od 10 takmičara, 5 ih je bilo iz ŠRD „Slavonac“ Lipik te su osvojili sljedeće rezultate: Matijas Adžijević (1. mjesto), Stjepan Bina (2. mjesto), Petar Adžijević (4. mjesto), Franko Žili (5. mjesto) te D. Žoldoš (8. mjesto).

U organizaciji ŠRD „Slavonac“ protekle je godine organizirano pet natjecanja. Na Ramincu je organizirano natjecanje Županijske lige za seniore i kadete, dok su na Pjeskari održana četiri, već tradicionalna, šaranska kupa u trajanju od 52 sata – druženje za osobe s posebnim potrebama i dva kupa za kadete, a nastavljeno je i sa školom ribolova za kadete.

U planu rada za 2018. godinu također se, kao i u prethodnoj godini, namjerava izvršiti poribljavanje. Na jezeru Raminac se planira održati pet radnih akcija na kojima će se vršiti radovi košnje trave i uređenja obale. Na Pjeskari će se također uređivati okoliš te održavati postojeći putovi, šahte i cjevovodi, ali i održavati postojeći objekti te saditi mladice stabala. U natjecateljskoj 2018. godini ŠRD „Slavonac“ će imati natjecatelje u kategoriji lov ribe udicom na plovak u Županijskoj ligi s kadetima i seniorima te dvije ekipe u Hrvatskoj šaranskoj ligi. U organizaciji Društva na jezeru Raminac održat će  se domaćinstvo Županijske lige za seniore i kadete. Na jezeru Pjeskara predviđeno je održavanje četiri šaranska natjecanja, druženje s osobama s posebnim potrebama te škole ribolova i dva kupa kadeta.

ŠRD „Slavonac“ Lipik 1968. – 2018.

O povijesti rada Društva unutar proteklih 50 godina govorila je Daliborka Jandroković, istaknuvši kako je ŠRD „Slavonac“ Lipik osnovano 7. ožujka 1968. godine na osnivačkoj skupštini koja se održala u lipičkom restoranu Zelendvor gdje je usvojeno ime i statut, a za prvog predsjednika je izabran Milan Janković, tajnika Marko Šurkalović i blagajnika  Franjo Pijuko te je novoosnovano društvo nakon osnivanja brojalo trideset članova. Članovi su većinom bili Lipičani, ali osmero ih je bilo iz Pakraca te dvoje iz Filipovca. U punih pola stoljeća postojanja Društvo je nakratko prestalo s aktivnim djelovanjem tijekom Domovinskog rata, a u prezentaciji je istaknuto prisjećanje Drage Kuruca kako je posljednji put lovio ribu na Ramincu 18. kolovoza 1991., dakle samo jedan dan prije općeg napada na Lipik i Pakrac, te je ulovio svoj rekordni ulov – šarana teškog 5,5 kg. Mnogi članovi Društva aktivno su se uključili u obranu zavičaja, a neki su nažalost dali i svoje živote u obrani domovine – Ivo Ljevaković, Tomislav Kuhar, Berislav Ivošević, Ivo Egredžija, Jure Ljevar. Obnoviteljska skupština ŠRD „Slavonac“ Lipik održana je 14. travnja 1993., a za novog - starog predsjednika izabran je Đuro Radak, dopredsjednika Miroslav Zoldoš, blagajnika Drago Kuruc, a tajnika Mile Borić te je nastavljeno s radom Društva.

Svakako treba istaknuti i kako je Andrej Žili, svojevremeno kadet ŠRD „Slavonac“ iz Lipika, kao član hrvatske U14 reprezentacije u ribolovu udicom na plovak postao svjetski prvak na 21. Svjetskom prvenstvu, održanom od 1. do 7. kolovoza 2016. u portugalskom gradiću Coruche na rijeci Sorraia.

Dodjela priznanja i plaketa

Svečanosti su nazočili i predsjednik Hrvatskog športsko ribolovnog saveza Vladimir Sever, dopredsjednik Županijskog saveza Požeško-slavonske županije Mile Bešlić i zamjenik gradonačelnika Lipika Slobodan Katunar te su čestitali ovu, zaista veliku jubilarnu obljetnicu, pohvalivši dugogodišnji rad ŠRD „Slavonac“ Lipik.

Brončane značke HŠRS za višegodišnju aktivnost dobili su:

Aleksandar Horvat, Zoran Kolbaba, Ante Duvnjak, Dalibor Bina, Vladimir Šuperina, Sebastijan Bartoš, Ivan Sabo.

Srebrne značke HŠRS za višegodišnju aktivnost dobili su:

Denis Žili, Mario Fider i Davor Jandroković

Zlatne značke HŠRS za višegodišnju aktivnost dobili su:

Stjepan Macura, Jasenko Kuhar, Mladen Ljevaković, Stjepan Sabo i Dragan Kuruc.

Športsko ribolovnom društvu „Slavonac“ je uručena Plaketa Hrvatskog športsko ribolovnog saveza, kao i Županijskog saveza PŽŠ, a oni su svoje zahvalnice dodijelili brojnim članovima i prijateljskim društvima te plakete za oba saveza, Grad Lipik i Lipik Glas.

Fotogalerija: 50. godina postojanja i djelovanja ŠRD "Slavonac" Lipik