banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
AS obrt
LIPIČKI PERIVOJ

Uklanjanjem dotrajalih stabala postepeno započela obnova perivoja

11.04.2018. 08:44 | 1411 pregleda | Vijesti

Prošećete li ovih proljetnih  dana lipičkim perivojem, mogli biste se iznenaditi vidjevši posječena stabla. Naime, radi se o početku obnove perivoja koji se nalazi u vlasništvu tvrtke Itema d.o.o. iz Zagreba.

Piše:
Matija Kulhavi

S obzirom na to da je perivoj tijekom Domovinskog rata teško oštećen, a tijekom poratnih godina još je više propao te izgubio na značaju, postojala je potencijalna opasnost za sigurnost šetača. Stoga su djelatnici lipičke Šumarije u dogovoru s vlasnikom perivoja prošli tjedan započeli s uklanjanjem bolesnih i oštećenih stabala koje će se kroz nekoliko etapa zamijeniti novim stablima, kao što je prije par godina bio slučaj i s onim dijelom parka koji se nalazi u vlasništvu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik.

Vraćanje slike perivoja kakvu možemo vidjeti samo na povijesnim fotografijama

Kroz razgovor s dr. sc. Ivicom Samarđićem, ravnateljem Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, saznali smo da je riječ o uklanjanju starih bolesnih stabala kako bi se postepeno vratila ona slika lipičkog perivoja koju danas možemo vidjeti samo na povijesnim fotografijama. Radi se na projektnoj dokumentaciji  gdje će se sve vraćati u prvobitno stanje. Stabla su organska, materijalna… Ona imaju neku svoju originalnu zrelost i nakon dugog vremena umiru, isto kao i ljudi. Treba ih mijenjati i zamjenjivati. Nakon što prođe puno godina kako se nešto ne održava, onda  treba toliko i vremena kako bi se vratilo u normalno stanje, rekao je ravnatelj Samarđić.

Sve se odvija prema planu obnove perivoja

S njime se složio i Zdravko Mikolić, vlasnik tvrtke Itema d.o.o., napomenuvši kako postoji elaborat, odnosno  dendrološki plan u kojem je precizirano što od postojećih stabala/nasada treba ostaviti, a što treba ukloniti iz razloga jer su neka stabla suha i bolesna.

Sve se striktno odvija prema planu obnove perivoja, koji će biti obnovljen, kao i objekti, istaknuo je gospodin Mikolić te dodao kako na temelju dendrološkog plana obnove Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije izdaje rješenje, odnosno dozvolu i zatim se na temelju toga bolesna i suha stabla planski uklanjaju te se moraju zamijeniti istovjetnima, što će se odvijati kroz nekoliko  faza.

Obnova Kursalona i Wandelbahna

Što se tiče obnove Kursalona i Wandelbahna, krajem ožujka je stiglo obvezujuće pismo namjere za financiranje na temelju garancije Deutsche Bank iz Frankfurta. Postavljeni su zahtjevi za poboljšanje nekih uvjeta, poput visine kamate i ročnosti kredita te se očekuje da bi vrlo brzo mogli dobiti odgovor kako bi zatim išli u ugovaranje financiranja. Kad se to dogodi bit će završeni svi izvedbeni projekti i moći će se krenuti s izgradnjom. Naravno, to je proces koji je kompliciran i koji traje, ali nadamo se kako će vrlo brzo krenuti realizacija, rekao nam je Zdravko Mikolić.