banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Medianno
11 godina od povratka Lipicanaca

Dan Državne ergele Lipik posvećen lipicancima

09.06.2018. 15:02 | 1162 pregleda | Vijesti

Na ergeli u Lipiku 9. lipnja je obilježen Dan Državne ergele Lipik. Ove godine slavi se 11 godina od povratka Lipicanaca kući, a ovogodišnja proslava bila je posvećena lipicancima. 

Piše:
Hrvoje Gjulić

Na samom se početku okupljenima obratio ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik Mirko Damjanović: "Bojali smo se hoće li uopće ovu manifestaciju biti moguće održati zbog lošeg vremena koje je bilo tijekom cijele noći, ali zahvalni smo što nas je vrijeme na kraju poslužilo i što smo u mogućnosti obilježiti Dan Državne ergele Lipik." Nakon njega, riječ je preuzeo zamjenik gradonačelnika Grada Lipika Slobodan Katunar koji je zahvalio svima što su došli te im poželio da uživaju u pripremljenom programu.

Program, koji su vodile učenice osmog razreda OŠ Lipik Lea Jurjević i Nika Ljevaković, je započeo recitacijom „Bubamare i pčele“ i plesom „Zuji pčela svud“ u izvedbi skupine „Pčelice“ Dječjeg vrtića Kockica Lipik pod mentorstvom odgojiteljice Vedrane Molnar, a nastavio se igrokazom i pjesmom naziva „Neposlušno mače“ koji je izvela prva mješovita skupina Dječjeg vrtića Kockica Lipik „Štrumpfovi“ pod mentorstvom odgojiteljica Aleksandre Skalak i Aleksandre Haramija, dok je druga mješovita skupina dječjeg vrtića pod nazivom „Bubamare“ izvela dva plesa uz pjesme „Oj Ano, oj Anice„ i „Teraj, teraj žestoko“ pod mentorstvom odgojiteljica Ana – Marije Kuhar i Ivanke Matijević.

Glazbenu točku „Konjica“, koja je dio uvertire glazbenog djela William Tell, talijanskog skladatelja G. Rossinija na sintesajzeru je odsvirala učenica 8b razreda Sara Komljenović, a ritam na bongosima učenik 8a razreda Niko Kozić pod mentorstvom učiteljice glazbene kulture Jadranke Radonić Sirovice, nakon čega je izvedena RAP – song pjesma naziva „ Horses can teach us“.

Povijest Državne ergele Lipik, kao što znamo, imala je osim onih lijepih i jako tragična razdoblja. Nadu konačnog povratka i vjeru u sretnu budućnost Državne ergele Lipik izrazili su učenici sedmih i osmih razreda Osnovne škole Lipik glazbenim recitalom „We believe in future…“ pod mentorstvom učiteljice engleskoga jezika Jadranke Šimunović Katunar.

Posjetitelji su mogli vidjeti i naziv Državne ergela Lipik na engleskom jeziku - STATE STUD FARM LIPIK, koji je izradila učenica 8b razreda Vanesa Wagner, inače pobjednica Županijskog natjecanja iz likovne kulture.

Za kraj, okupljenima se obratio upravitelj Državne ergele Lipik Damir Jakšić, koji je u ime djelatnika ergele zahvalio svim izvođačima koji su uveličali ovogodišnji Dan Državne Ergele Lipik, a posebno se zahvalio gospodinu Dragi Kurucu, članu Udruge Lijepa Naša koji je poklonio u ime Udruge kao spomen trajnog sjećanja na tragičnu sudbinu naših lipicanaca isklesanog lipicanca u kamenu kao simbola trajnosti Državne ergele Lipik.

Nakon završetka službenog dijela programa na pozornicu je stupio mađioničar koji je svojom predstavom razveselio one najmlađe.

Fotogalerija: Dan Državne ergele Lipik (09.06.2018.)