banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Radio Daruvar
PRIJATELJSKA SURADNJA DVIJU DRŽAVA/DVA GRADA

Posjet izaslanstva Grada Lipika gradu Birštonasu

14.06.2018. 08:53 | 773 pregleda | Vijesti

Litavski grad Birštonas, poznato turističko i lječilišno mjesto, koji se nalazi u jugozapadnom dijelu zemlje (regija Kaunas), posjetilo je 8. i 9. lipnja 2018. izaslanstvo Grada Lipika, na čelu s gradonačelnikom Vinkom Kasanom, Goranom Pušćenikom, stručnim suradnikom u Lipičkoj razvojnoj i turističkoj agenciji Lira te privremenim otpravnikom poslova RH u Litvi Krešimirom Kedmenecom.

Piše:
Matija Kulhavi

Kako smo saznali od gradonačelnika Kasane, do navedenog posjeta je došlo nakon inicijalnih kontakata Veleposlanstva Republike Hrvatske s gradom Birštonasom, s kojim je još u 2016. godini uspostavljena suradnja, prvenstveno na području predstavljanja hrvatske kulture, a također i povodom održavanja proslave Dana Birštonasa. Izaslanstvo Grada Lipika je tijekom posjeta imalo višekratne razgovore s gradonačelnicom Birštonasa Nijolė Dirginčienė i njezinim suradnicima i tom su prigodom dvije strane predstavile svoje potencijale te su kao prioritetna područja suradnje istaknuti turizam, poduzetništvo, razmjena mladih, kao i korištenje fondova EU. Dogovoreno je da će se formaliziranje partnerstva, kroz sklapanje Memoranduma o suradnji i partnerstvu, dovršiti u slijedećih nekoliko mjeseci, kad bi izaslanstvo Birštonasa trebalo posjetiti Lipik.

Izaslanstvo Lipika je također sudjelovalo na skupnom sastanku čelnih ljudi Birštonasa i predstavnika partnerskih gradova iz drugih država (Njemačka, Poljska, Bjelarus, Latvija, Estonija, Danska), kao i u javnoj proslavi Dana Birštonasa.

 

Izvor: http://lt.mvep.hr