banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Radio Daruvar
HRVATSKE ŽELJEZNICE PUTNIČKI PROMET

Privremeno uveden zamjenski autobusni prijevoz

14.06.2018. 10:49 | 1649 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

S obzirom na to kako je do nas došla informacija o tome da je proteklog petka (8. lipnja) ponovno uvedena supstitucija vlakova autobusima na relaciji Banova Jaruga - Lipik - Pakrac – Daruvar, a relativno nedavno (veljača 2018.) je putnički promet vlakovima ponovno uveden na dotičnoj relaciji, elektroničkom poštom smo poslali upit ravnateljici Ureda Uprave HŽPP-a Mihaeli Tomurad Sušac o tome do kad će supstitucija trajati, odnosno koji su razlozi za njezino uvođenje jer mnogi se naši sugrađani pribojavaju kako bi ona mogla ponovno duže potrajati.

Stoga u cijelosti objavljujemo odgovor koji nam je stigao od Ivane Čubelić, koordinatorice za odnose s javnošću HŽ-a.

„Poštovani,

prije svega, ispričavamo se putnicima kojima je uvođenje zamjenskoga autobusnog prijevoza prouzročilo poteškoće na putovanju.

Sukladno izmjenama Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava, HŽ Putnički prijevoz do 1. srpnja 2018. ima zakonsku obvezu ugradnje sigurnosne opreme (autostop-uređaja) na sva vozila pa tako i dizel-motorne vlakove serija 7121 i 7122 koji voze na pruzi koju navodite. Autostop uređaj služi za automatsko zaustavljanje vlaka u cilju podizanja sigurnosti željezničkog prometa. S obzirom na to da autostop uređaj nije bio ugrađen na 48 vozila, vozila se sukcesivno povlače iz prometa i upućuju u pogone ugovornog održavatelja kako bi bila ugrađena potrebna sigurnosna oprema.

Uz navedeno, na dijelu vozila obavljaju se redoviti popravci velike razine zbog kojih je u prometu raspoloživ manji broj vozila, a također na dijelu vozila ugrađuju se i klima-uređaji. Zbog svega navedenog uveden je zamjenski autobusni prijevoz na više relacija, među kojima je i relacija Daruvar – Banova Jaruga. Tijekom srpnja očekuje se normalizacija prometa.

Putnike molimo za razumijevanje.“

I dalje ćemo vas nastaviti informirati o daljnjem tijeku događanja u vezi putničkog prijevoza željeznicom na relaciji Banova Jaruga - Lipik - Pakrac – Daruvar.