banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Radio Daruvar
Društvo Mađara Pakrac

Osvojili treće mjesto na Festivalu palačinki u Csepregu

17.07.2018. 14:16 | 1433 pregleda | Vijesti

Proteklog su vikenda članovi Društva Mađara Pakrac boravili u mađarskom gradu Csepregu, koji se svojevremeno, poput Lipika, Pakraca i Daruvara, nalazio u posjedu velikaške obitelji Janković, što je činjenica koja trajno povezuje ove gradove, a razlog dvodnevnog posjeta pakračkih Mađara jest sudjelovanje na tamošnjem Festivalu palačinki na kojem su osvojili zavidno treće mjesto.

Društvo Mađara Pakrac već duže vrijeme održava prijateljske odnose s pripadnicima hrvatske zajednice koji žive u Csepregu, ali i s gradskim vlastima Cseprega, a dokaz tome su i međusobni posjeti. Tako su predstavnici Društva Mađara Pakrac skupa s pripadnicima Zajednice Mađara Daruvar jesenas već boravili u Csepregu i tom su  se prilikom upoznali s bogatom poviješću tog mađarskog grada. Isto tako, predstavnici hrvatske zajednice predvođeni gradonačelnikom Cseprega Krisztianom Vlasichem i Márijom Krály, predsjednicom hrvatske samouprave Cseprega, posjetili su Pakrac, Lipik i Daruvar u svibnju ove godine povodom obilježavanja Dana Mađara Pakraca.

Piše:
Matija Kulhavi

Društvo Mađara Pakrac tijekom više od jedanaest godina organiziranog djelovanja, aktivno sudjeluje na brojnim manifestacijama, kako na području Pakraca, tako i na području Lipika, Daruvara, Lipovljana, Sirača te svih onih mjesta gdje se nalaze prijateljske udruge, na čije se pozive redovito odazivaju, a pri tome redovito predstavljaju mađarske običaje i tradiciju, naročito na području kulinarstva. Tako je već nadaleko poznat njihov grah iz ćupa, ali isto tako postaju prepoznatljivi i po počenju palačinki što je i bio razlog zbog kojeg su pozvani na Festival palačinki u Csepregu.

Festival se održavao tijekom cijele subote i bila je to prilika za vidjeti razne načine pečenja i  prezentiranja palačinki, kako slatkih, slanih, čokoladnih i voćnih, tako i onih sa špinatom, gljivama, sa začinom, bez začina na gotovo sto načina, a poseban su dojam ostavile takozvane sushi palačinke. Tijekom festivala održan je i prigodni zabavni program, a pred večer su proglašene i najbolje ekipe u pečenju palačinki. Tako su među brojnim skupinama koje su se natjecale pakrački Mađari osvojili visoko treće mjesto, a nagradni pehar i prigodne poklone predsjedniku Društva Mađara Pakrac Josipu Fa su uručili gradonačelnik Cseprega Krisztian Vlasich i  Péter Ágh, zastupnik u Mađarskom parlamentu.

Sljedećeg dana tijekom prijepodnevnih sati, u društvu gradonačelnika Vlasicha, predsjednice hrvatske samouprave Cseprega Márije Krály i nekolicine pripadnika tamošnje hrvatske zajednice, članovi Društva Mađara Pakrac obišli su  gradsku jezgru Cseprega, a zatim su požurili na put prema Hrvatskoj kako bi stigli pogledati finalnu utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva između francuske i hrvatske nogometne reprezentacije.