Medianno
Tužno sjećanje na događaje iz 1942. godine

Održana komemoracija u Kukunjevcu

11.10.2018. 17:15 | 1415 pregleda | Vijesti

U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine grada Lipika, Mjesnog odbora Kukunjevac i Udruge antifašista i antifašističkih boraca Lipik-Pakrac u četvrtak 11. listopada je održana komemoracija i spomen na nevino stradale žrtve - Kukunjevčanima koji su na ovaj datum daleke 1942. godine stradali u svome selu ili kasnije u logorima koji su se nalazili na području ondašnje NDH, njih ukupno 666.

Piše:
Compas

U nazočnosti stotinjak mještana Kukunjevca i okolnih mjesta komemoraciji su prisustvovali zamjenik župana Požeško-slavonske županije Miroslav Grozdanić, Slobodan Katunar, zamjenik gradonačelnika Lipika, Nikola Ivanović zamjenik pakračke gradonačelnice, Kata Holjevac, članica Predsjedništva SABAH-e, Savo Orozović, predsjednik SNV-a Općine Đulovac, delegacije UABA Lipik, Pakrac i Požega, delegacija SNV-a Pakrac, delegacija SDSS-a Požeško-slavonske županije.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Lipika Darko Derenj u ime organizatora komemorativnog skupa je pozdravio sve prisutne i zahvalio se na njihovom dolasku. Nakon što su delegacije položile vijence ispred zida na kojima su imena stradalih svi zajedno su se uputili do grobnice u kojoj su posmrtni ostaci 243 mještana ubijena toga dana u samom Kukunjevcu. Spomen kod grobnice služili su svećenici Srpske Pravoslavne Crkve - otac Luka, otac Đorđe, otac Milan i đakon Milan.