banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Radio Daruvar
DRŽAVNA ERGELA LIPIK

Prvo ocjenjivanje kobila lipicanske pasmine na lipičkoj ergeli

06.11.2018. 22:42 | 784 pregleda | Vijesti

U prijepodnevnim satima današnjeg dana Državna ergela Lipik u svom je krugu ugostila nešto još neviđeno u našem gradu. 

Piše:
Tomislav Ević

Od upravitelja ergele Damira Jakšića saznali smo da se radi o svojevrsnoj premijeri u Lipiku, tj. da je Državna ergela Lipik po prvi put domaćin ocjenjivanja kobila iz privatnog uzgoja za sjeverozapadni dio Hrvatske te da su po prvi put na ergeli ugostili kobile lipicanske pasmine u privatnom uzgoju. Ergela je ugostila i državnu komisiju koja je ispred Hrvatske poljoprivredne agencije i Ministarstva poljoprivrede vršila odabir kobila i njihovo ocjenjivanje radi upisa u matične knjige Republike Hrvatske.

Ocjenjivački kolegij državne komisije sačinjavali su Domagoj Tadić, predstavnik Hrvatske poljoprivredne agencije u svojstvu predsjednika komisije i Ivica Mandić, član komisije za ocjenu pastuha i kobila lipicanske pasmine i sudac LIF-a (Lipizzan International Federation), međunarodne organizacije uzgajivača lipicanaca. Pri ocjenjivanju bilo je bitno da grlo potpuno zadovolji kriterije lipicanske pasmine poput veličine i oblika glave, položaja vrata i grebena te prednjeg, srednjeg i zadnjeg dijela trupa kao i obilježja repa i stavova prednjih i zadnjih nogu.

Nakon početnih ocjenjivanja za izjavu smo zamolili člana ocjenjivačkog kolegija gosp. Ivicu Mandića, dugogodišnjeg voditelja selekcije i upravitelja Đakovačke ergele te člana uzgojne komisije LIF-a: „Mislim da sam u ovom poslu „kod kuće“ te da mi je to bio životni poziv i ne samo poziv već i ljubav. Danas smo po prvi put došli ovdje ocijeniti jedan dio predvedenih lipicanskih kobila kako bi ih uveli u matičnu knjigu te da bi tako stekle licencu za pripust. Jučer smo to isto odradili u Đakovu gdje je bilo predvedeno dvadeset osam lipicanskih kobila koje su i ocijenjene te mogu reći da su kobile bile iznadprosječno dobre, da je ovaj do sada odrađen posao bio dobar, te da su uzgajivači značajno napredovali tako da i sami znaju procijeniti da li je životinja spremna za ocjenjivanje ili nije. Većina kobila je prošla ocjenjivanje što potvrđuje njihovu kvalitetu. Po mom mišljenju ovo je vrlo značajna uzgojno-selekcijska mjera, da ove kobile i kod svog žigosanja te pogotovo sada kod uvođenja u matičnu evidenciju i reprodukciju, prođu i dobiju licencu. Hrvatska poljoprivredna agencija je omogućila uzgajivačima da se za ocjenjivanje pastuha i kobila mogu prijaviti u Đakovu ili Lipiku ovisno o njihovoj preferenciji što im je bliže, a danas je za ocjenjivanje na lipičkoj ergeli prijavljeno pet uzgajivača.

Ovo bi trebao biti izuzetno svečan događaj ne samo za uzgajivače konja lipicanske pasmine, već i za građane koji to promatraju“ izjavio je Mandić.

Čestitke uzgajivačima i vlasnicima, a kobilama puno dobre ždrjebadi!