banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Radio Daruvar
RIBIČI U PROBLEMIMA

Dabrovi haraju Ramincom

04.01.2019. 11:13 | 1850 pregleda | Vijesti

U Redakciju nam se javio Davor Jandroković, predsjednik ŠRD-a „Slavonac“, koji je ponovno upozorio na veliki problem s kojim se ribolovci susreću na jezeru Raminac, a to je nekontrolirano razmnožavanje i velike štete od dabrova.

Piše:
Sezame.pr

Kazao je da su dabrovi uočeni prije tri godine, odnosno onda su se nastanili na jezeru Raminac. Njihova prisutnost je primijećena  po sasječenim vrbama uz jezero. Populacija dabrova svake se godine povećava, a osim uništavanja vrba, prešli su na uništavanje i ostalih stabala, poput hrasta i voćaka koje su bile posađene uz jezero. „Mi kao klub smo jedan dio stabala ogradili žicom za koju nam je financijska sredstva dao Grad Lipik, ali ostali korisnici jezera i ostala ribolovna društva još ništa nisu poduzeli. Pošto su (dabrovi) zaštićeni ne smijemo im ništa, jedino možemo dalje nastaviti s ograđivanjem drveća. Isti problem rade na vodotocima rijeka te jezeru Pjeskara i dok su zaštićeni, imat ćemo velikih problema.“, saznali smo od Jandrokovića.

On je na ovaj problem ukazao i u intervjuu objavljenom u Compasu u travnju 2018. godine. Na temu dabrova Jandroković je izjavio: „Problem koji se najprije pojavio na Pjeskari, a sada se „preselio“ i na Raminac su dabrovi koji su narušili prirodnu ravnotežu, uništavaju okoliš, prije svega mekano drveće oko jezera i rade veliki krš na jezerima. Da bi to spriječili počeli smo oko debala postavljati žičanu ogradu, ali ni to nije najsretnije rješenje jer estetski ne izgleda lijepo, a i financijski je trošak. Problema imaju i ljudi u okolnim naseljima kojima su dabrovi uništili nasade voćnjaka što potvrđuje da se nekontrolirano razmnožavaju i šire. Na taj smo problem ukazivali, ali nema nikakvih konkretnih radnji po tom pitanju.“.