AS obrt
27. GODIŠNJICA RAZMJENE ZATOČENIKA LOGORA BUČJE

I generacije koje dolaze trebaju neumorno tražiti istinu o nestalima

16.01.2019. 15:51 | 901 pregleda | Vijesti

U organizaciji Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, Grada Pakraca i Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Hrvatski Feniks, danas je ispred kapele Sv. Antuna na Bučju održana komemoracija u spomen na poginule civile i hrvatske branitelje zatočenike zloglasnog srbočetničkog logora Bučje.

Piše:
Tomislav Ević

Na današnji dan 16. siječnja 1992. godine na pakračkoj Gavrinici održana je zadnja velika razmjena 60-ak civila i hrvatskih branitelja s pakračko-lipičkog područja koji su bili zatočeni i izloženi zvjerskim mučenjima u prvom logoru pobunjenih Srba u našoj državi. Na mjestu nekadašnjeg logora na kojem je sada kapelica, u spomen proživljenim patnjama preko 300 logoraša koji su prošli kroz logor Bučje kao i još 22 koji se vode kao nestali, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast je odalo preko 200 ljudi među kojima su bili i izaslanik Predsjednice RH Ante Deur, izaslanik ministra branitelja RH general Josip Lucić, izaslanik ministra obrane Milan Čorak, predstavnici Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata, predstavnici Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, članovi obitelji stradalih i poginulih civila i branitelja, predstavnici Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije susjednih i prijateljskih gradova, izaslanstvo Grada Lipika predvođeno gradonačelnikom Vinkom Kasanom i grada Pakraca predvođeno gradonačelnicom Anamarijom Blažević kao i koordinacije Udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke, Požeško-slavonske i Koprivničko-križevačke županije te Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Lipika i Pakraca.


U uvodnom obraćanju okupljenima gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević pročitala je nepotpun popis onih zatočenika logora Bučje kojima se još ne zna počivalište želeći istaknuti da oni nisu samo broj već nečiji članovi obitelji među kojima je i član njene, te još jednom pozvala sve one koji znaju bilo kakvu informaciju o njima da članovima njihovih obitelji pomognu da njihove posmrtne ostatke sahrane na dostojanstven način, a to su Zdravko Barać, Jure Blažević, Bohumil Dostal, Ivica Egredžija, Zdravko Kolar, Vitomir Margetan, Marko Marić, Marijan Petrovečki, Darko Petrovicki, Damir Rambousek, Anka Rajzer, Ivan Šreter, Marijan Svjetličić, Ilija Turković, Dražen Takač, Ivan Turuk, Drago Tutić, Vesna Vadlja, Nevio Zandona, Mirko Zabić i Viktor Oblak.


Okupljenima na Bučju u ime ministra branitelja obratio se i general josip Lucić rekavši da našu današnju slobodu moramo zahvaliti svim žrtvama koje su podnijeli hrvatski civili i branitelji od kojih se mnogi i danas vode kao nestali zbog čega se nastavlja patnja i neizvjesnost njihovih obitelji. Odgajajmo našu djecu i mladost da cijene i vrednuju ono za što su oni dali živote, da nastave čuvati te vrijednosti i kada nas koji smo danas ovdje ne bude.


Izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović također je istaknuo da današnje, a i generacije koje dolaze, moraju znati što se u to ratno vrijeme događalo i koje je sve žrtve hrvatski narod podnio za današnju samostalnu i snažnu Republiku Hrvatsku. Na nama, svjedocima toga vremena, je da istinu o tome neumorno prenosimo našoj djeci, da se nikada ne zaboravi.


Julijana Rosandić, predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata naglasila je da je unatoč dugogodišnjim neuslišanim molbama za informacije o posljednjim počivalištima mnogih nestalih civila i branitelja neće odustati i da ih neće zaboraviti, te da se nada da će u traženju istine i njihovi potomci istim žarom ustrajati. Unatoč tome što ih je iz godine u godine sve manje i manje, iznimno joj je drago što se i dalje u velikom broju okupljamo i na ove tužne godišnjice odajemo počast našim poginulima i nestalima.


Današnju komemoraciju dodatno su uveličali članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ i Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru“ s lokalnim maratoncem Duškom Štrbcem koji su istrčali memorijalni maraton Pakrac-Bučje, Gradski pjevački zbor Lipik kao i novinarka hrvatskog radija Dubravka Vukoja čitanjem svoje autorske pjesme inspirirane domovinskim ratom, a na samom kraju komemoracije zajedničku molitvu poveli su velečasni Jozo Zorić iz Lipika i Oliver Kranjčić iz Donje Obriježi.

 

FOTOGALERIJA KOMEMORACIJE POVODOM 27. GODIŠNJICE RAZMJENE ZATOČENIKA LOGORA BUČJE