Medianno
PU POŽEŠKO-SLAVONSKA

Vozači, oprezno na "Vincekovo"

18.01.2019. 07:20 | 511 pregleda | Vijesti

Proslava Svetog Vinka u Hrvatskoj ima dugu tradiciju pa se tako svake godine 22. siječnja brojni štovatelji upute u vinograde i u klijeti gdje sudjelovanjem u raznim tradicionalnim obredima te ispijanjem vina obilježavaju taj dan.

S obzirom na skori vikend i na proslavu Vincekova očekuje se stoga povećana konzumacija alkohola, upozoravaju nas iz  PU požeško-slavonske.

Piše:
Matija Kulhavi

„U povodu blagdana Svetog Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara, u predstojećem razdoblju slijede tradicionalne proslave Vincekova. Kako će se na nekoliko lokacija organizirati razne manifestacije od blagoslova vinograda do glazbenih događaja i sličnih  aktivnosti  očekuje se veliki broj posjetitelja iz raznih krajeva Republike Hrvatske i inozemstva koji će u ovih nekoliko dana posjećivati događanja i boraviti na području naše županije.

Proslave povezane s konzumacijom alkoholnih pića uz očekivano pojačan cestovni promet i nepovoljne meteorološke uvjete znatno povećavaju rizik na prometnicama, stoga upozoravamo vozače da prilagode brzinu stanju i uvjetima na kolniku, te da ukoliko konzumiraju alkoholna pića ne sjedaju za upravljač osobnog automobila. 

Podsjećamo da je zabranjeno upravljati vozilom pod utjecajem alkohola u koncentraciji  iznad 0,5 g/kg (osim kod mladih i profesionalnih vozača 0,00 g /kg) te da će policijski službenici prema onim vozačima koji grubo krše prometne propise, upravljajući uz nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu, postupiti sukladno propisima, odnosno procesuirati utvrđene prekršaje.

Napominjemo da će se  u noći  sa subote na nedjelju, 19./20. siječnja, u koordinaciji sa Policijskom upravom brodsko-posavskom, na području naše Policijske uprave provoditi koordinirana preventivno-represivna akcija usmjerena na nadzor prisutnosti alkohola i droga u organizmu vozača.

Također će se u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, posebice u noćnim satima u dane vikenda, poduzimati aktivnosti prioritetno usmjerene  na sprečavanje i sankcioniranje „četiri glavne ubojice u prometu“:

- prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola,

- nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila,

- nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim

   sjedalima, kao i nepropisan prijevoz djece),

- distrakcije vozača (nepropisne uporabe mobitela i drugih uređaja),

Isto tako ciljano će se provoditi nadzor recidivista odnosno višestrukih počinitelja prekršaja prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere.

U provođenje planiranih aktivnosti biti će uključen maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika operativnog sastava policije, kao i sva raspoloživa tehnika (alkometri, uređaji za nadzor brzine kretanja vozila, testeri za droge).“, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Nikolina Janković, glasnogovornica PU požeško-slavonske.