Radio Daruvar
PROJEKT „Dom zdravlja – centar zdravlja“

Župan obišao novouređeni prostor pakračkog Doma zdravlja

18.01.2019. 10:57 | 1155 pregleda | Vijesti

U pratnji ravnatelja Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Marijana Višatickog i pakračke gradonačelnice Anamarije Blažević, u petak 18. siječnja požeško-slavonski župan Alojz Tomašević obišao je Dom zdravlja u Pakracu, odnosno građevinske radove koji su izvršeni u okviru projekta „Dom zdravlja – centar zdravlja“ kroz rekonstrukciju podova, prozora i sanitarnih čvorova, u vrijednosti 169.658,48 kuna. Ovim su projektom nabavljena i računala te računalna oprema za ordinacije u Domu zdravlja u Pakracu (3 komada) u vrijednosti od 16.500,00 kuna. Također, župan je s pratnjom obišao i novu dentalnu ordinaciju u Domu zdravlja Pakrac, za koju je uređenje samog prostora, građevinske radove i dio opreme financirano iz sredstava Doma zdravlja Požeško-slavonske županije i Grada Pakraca, a digitalni panoramski rendgen (ortopan) u vrijednosti 248.750,00 kuna je financiran iz projekta „Dom zdravlja – centar zdravlja“.

Piše:
Matija Kulhavi

U ovom financijskom krugu, zapravo u ovoj fazi je u Dom zdravlja Požeško-slavonske županije u Pakracu uloženo više od milijun kuna. Najveći dio financijskih sredstava došao je iz projekta „Dom zdravlja – centar zdravlja“. U sklopu infrastrukturnih radova mijenjali smo vanjsku stolariju te postavili nove medicinske podove, a počela je pristizati i medicinska oprema.“, rekao je ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Marijan Višaticki te izdvojio nabavku digitalnog panoramskog rendgena – ortopana iliti ortopantomograma, vrijednog 248.750,00 kuna, koji će služiti za svrhe dijagnostičkih metoda u stomatologiji, odnosno temeljne radiološke snimke bez koje se neće započinjati stomatološki terapijski postupci. Od ravnatelja smo doznali kako su uložena sredstva i u novu ordinaciju dentalne medicine u vrijednosti većoj od 300.000 kuna, kao i u druge ordinacije, poput ginekološke, pedijatrijske te obiteljske medicine. „Želimo podignuti razinu zdravstvene zaštite. Želimo da ovaj kraj naše županije, kao i žitelji svih onih mjesta koja gravitiraju prema zdravstvenoj stanici u Pakracu imaju najbolju moguću zdravstvenu zaštitu koja im se trenutno može osigurati.“, naglasio je ravnatelj Višaticki te dodao kako su upravo zato sva sredstva koja su uložena u tu svrhu svojevrstan kompozit sredstava Europske unije, lokalne samouprave (Grada Pakraca), Doma zdravlja PSŽ te Požeško-slavonske županije kao osnivača.

Nastavljamo voditi brigu i skrb, kako za naše pacijente, žitelje naše županije, tako i za osoblje koje radi u Domu zdravlja s ciljem dobivanja bolje i kvalitetnije opreme te primjerenijeg i uređenijeg prostora koji je ujedno i energetski učinkovit. U proteklih devet mjeseci ovdje je uloženo više od milijun i sto tisuća kuna. Obnovljena je infrastruktura, nabavljen je novi namještaj, također i novi uređaj – ortopan namijenjen stomatološkoj ordinaciji, a uloženo je i u ostale ordinacije.“, rekao je župan požeško-slavonski Alojz Tomašević. „Sve ono što je obećano, a odnosi se na to da ćemo ovaj Dom zdravlja podići na razinu primjerenosti i kvalitete, se ispunjava. Vrijeme koje je pred nama iskoristit ćemo za nabavu novih sredstava i uređaja, a obnovit ćemo i vozni park s novim vozilima.“, istaknuo je župan te se ovom prilikom zahvalio ravnatelju Marijanu Višatickom na profesionalnom vođenju Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, kao i pakračkoj gradonačelnici Anamariji Blažević na suradnji u planovima nabave sredstava i uređaja, kao i truda u dovođenju profesionalnog i stručnog medicinskog kadra. Župan Tomašević je napomenuo kako se ovdje nalazi spoj tri županije (Požeško-slavonske, Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke) gdje gravitira gotovo 80.000 do 90.000 stanovnika i upravo zbog toga nije dopušteno da se pakračka bolnica ugasi već joj je vraćena pravna osobnost, što Grad heroj i zaslužuje.

Zadovoljstvo viđenim nije skrivala ni gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević koja je istaknula da su ovakva ulaganja iznimno bitna zbog same važnosti primarne zdravstvene zaštite, ne samo Pakračana, nego i Lipičana, kao i mještana okolnih naselja. Ona se ovom prigodom zahvalila ravnatelju Višatickom na izvrsnoj suradnji, kao i županu Tomaševiću na potpori i ulaganju u institucije koje se brinu o našim sugrađanima.