AS obrt
EU FONDOVI - Projekt "DOSTUPNOST DO STANA"

Mogućnost ugradnje dizala u zgradi pomoću novca iz europskih fondova

19.01.2019. 09:29 | 796 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

Hrvatska gospodarska komora objavila je na svojim web stranicama pretprijavni proces za ugradnju osobnih dizala financiranih iz EU projekta “Dostupnost do stana”. Projekt se provodi u suradnji s Hrvatskom udrugom za dizala i Koordinacijskim odborom društava i udruga HP i HT umirovljenika Hrvatske, a odnosi se na višeetažne stambene građevine. Trošak ugradnje pojedinačnog dizala procjenjuje se na 350 tisuća kuna, od čega bi 85% bilo financirano bespovratnim sredstvima iz EU fondova, dok bi ostatak od 15% podmirivali stanari.

Početak realizacije projekta ugradnje dizala u postojeće višeetažne stambene građevine koje nemaju dizalo, prema najavama iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, očekuje se u drugom dijelu 2019. godine. Procjenjuje se da u Republici Hrvatskoj postoji čak 16 tisuća stambenih građevina s tri ili više katova bez dizala, što negativno utječe na kvalitetu života starijih ili manje pokretnih osoba, kao i osoba s invaliditetom.

Stoga se pozivaju predstavnici suvlasnika višeetažnih stambenih građevina koje nemaju dizalo, a koji su zainteresirani za uključivanje u projekt, da ispune pretprijavu koja ima karakter evidencije zainteresiranosti. Rok za podnošenje pretprijave je 31. siječnja 2019., a obrazac možete ispuniti OVDJE.

Izvor: Hrvatska gospodarska komora