banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
AS obrt
SVJEDOČENJE ISTINE O BOLNIM RATNIM DOGAĐANJIMA

Predstavljena knjiga: “Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992. godine”

16.02.2019. 08:24 | 727 pregleda | Vijesti

U organizaciji Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije u večernjim satima 15. veljače u prostoru pakračke gradske vijećnice upriličena je promocija knjige “Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992.” autora Vlade Radošića.

Piše:
Matija Kulhavi

Uvodne riječi dobrodošlice okupljenima uputio je Dinko Miovec, predsjednik Udruge CISDR PSŽ, a među njima su bili predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Miroslav Ivančić, pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Prisutnima se obratila i Dubravka Kovačić, predstavnica Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije koja je, uz Hrvatski memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata, sunakladnik ove vrijedne knjige. Tom je prilikom gospođa Kovačić istaknula kako je knjiga “Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992.” rezultat rada članova tima njihove udruge kao završni dio projekta koje je odobrilo Ministarstvo hrvatskih branitelja u sklopu natječaja "Promicanje vrijednosti Domovinskog rata". Naime, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije prepoznala je povijesnu važnost logora Stara Gradiška te su se zajedničkim snagama angažirali na prikupljanju svjedočanstava, dokumentacije, fotografija i izjava logoraša s obzirom na to da su povijesne činjenice o logoru Stara Gradiška u Domovinskom ratu slabo poznate široj javnosti,

Autor ove knjige, Vlado Radešić završio je Policijsku akademiju, nakon čega je pred rat došao u Novu Gradišku i bio pripadnik Specijalne policije “Zebre”. Kada se stanje na ratištu malo smirilo, s radom je nastavio u krim policiji kao kriminalistički službenik za ratni zločin i terorizam. U sklopu posla, prikupljao je podatke vezane za ratne zločine na području zapadne Slavonije i u skladu s tim podnosio kaznene prijave, privodio osumnjičenike u istražni zatvor i slično. Ipak, kako većina od tih procesa nije donijela značajne rezultate, nakon odlaska u mirovinu posvetio se istraživanju i pronalaženju podataka i dokumenata koji će objektivno prenijeti sve što se događalo u logoru Stara Gradiška. Kao rezultat toga, nastala su dva izdanja knjige (“Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991.” i “Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992.” ), čiji je cilj svjedočiti istinu o bolnim događajima logora Stara Gradiška te kroz pisani trag promicati vrijednosti Domovinskog rata.

Kroz logor Stara Gradiška, napomenuo je autor, tijekom 1991. i 1992. godine prošlo je više od tisuću (1086) Hrvata i Muslimana (Bošnjaka) s prostora Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a upravo se ova knjiga temelji na autentičnim dokumentima te svjedočenjima, iskazima svjedoka, odnosno žrtava. On je kazao da je ovo istraživanje i pisanje knjiga shvatio kao svoju misiju s namjerom da pravi podaci o broju žrtava budu dostupni široj javnosti, ali i pravosudnim institucijama u našoj zemlji. Ovom su knjigom zločini izašli na vidjelo, ali njome se podsjećamo i na nezamislive oblike torture kroz koje su zatočenici prolazili u srpskim logorima.

Najavljeno pisanje knjige o logoru Bučje

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević podržala je ovaj važan projekt te je napomenula kako će Grad Pakrac dati sveobuhvatnu podršku i u pisanju knjige o logoru Bučje kroz koji je prošlo mnogo naših sugrađana, a za što još nitko nije sankcioniran.

S njom se složio i Miroslav Ivančić, predsjednik pakračkog Gradskog vijeća, a ovom prigodom i predstavnik ministra Tome Medveda. On je zahvalio autoru na širenju istine o Domovinskom ratu u kojem su stradali mnogi civili i hrvatski branitelji samo zato što su željeli slobodu i zato što su branili svoju zemlju.