LIPIK test
LIPIK test
Radio Daruvar 2
ŽUPA DONJI ČAGLIĆ - crkva sv. Jurja Mučenika

Biskup Škvorčević blagoslovio i položio kamen temeljac nove župne crkve u Donjem Čagliću

03.03.2019. 14:43 | 1309 pregleda | Vijesti

U prisutnosti brojnih mještana, župljana i vjernika župe Donji Čaglić, građana Lipika, pomoćnika ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Davora Huške, lipičkog gradonačelnika Vinka Kasane, predsjednika lipičkog gradskog vijeća Mladena Dolića, županijskog vijećnika i negdašnjeg gradonačelnika Lipika Antuna Haramije, u nedjelju, 3. ožujka 2019. u 11 sati, požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, u pratnji svećenstva, blagoslovio je i položio kamen temeljac za izgradnju nove župne crkve sv. Jurja Mučenika u Donjem Čagliću, a potom je predvodio euharistijsko slavlje u bogoslužnom prostoru Župe. Nova crkva se gradi na mjestu i po uzoru na staru župnu crkvu iz 1869., srušenu 1991. u Domovinskom ratu.

Piše:
Matija Kulhavi

"Današnji dan ostat će zapisan zlatnim slovima u povijesti župe sv. Jurja u Donjem Čagliću, koja kao župa postoji od 1813. godine, dok je župna crkva sagrađena 1869. godine. Župnici su u Čagliću boravili do 1942. godine, a od tad pa sve do 1955. godine župom se upravlja iz Pakraca i nakon toga iz Lipika. Najteži događaji u povijesti ove župe su dani Domovinskog rata kad je srpski agresor 1.10.1991. na zvjerski način ubio trinaest vjernika i tom prilikom srušio do temelja župnu crkvu te demolirao, opljačkao i srušio novosagrađenu župnu kuću koju je župnik Tomo Sruk uz veliku podršku zagrebačkog pomoćnog biskupa msgr. Đure Kokše gradio za novog župnika. Pokraj srušenog župnog stana, srpski agresor u velikoj masovnoj grobnici pokopao je svirepo ubijene mještane, a od ostataka župne crkve nasipao okolne puteve. Čitajući spomenicu župe, vidljivo je koliko je to emotivno i teško proživljavao pokojni župnik Sruk. Nakon akcije "Bljesak" i oslobođenja ovog lijepog našeg slavonskog i hrvatskog kraja na temeljima srušenog župnog stana sadašnje državne vlasti su izgradile privremeni liturgijski prostor koji je služio za euharistijska slavlja i župni pastoral. Mještani Čaglića su uz obnovu izgradnje svojih domova izražavali želju i nadu za gradnju Božjega doma, svoje župne crkve.", rekao je župnik župa Lipik i Donji Čaglić vlč. Jozo Zorić na početku današnje svečanosti, zahvalivši Požeškoj biskupiji, Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, Gradu Lipiku te mještanima koji su se uključili u obnovu crkve.

"Ovo je radostan dan. Žalost je kad se razgrađuje i kad se razara. A još je žalosnije kad se svrstava među one koji razaraju. Danas vi svjedočite da ne želite biti među onima koji razaraju, nego među onima koji grade. Da, izgrađujemo zgradu crkve, ali nam je silno stalo do toga da svatko pojedini od nas i svi mi zajedno budemo izgrađeni kao živi Božji hram, u ljepoti u kakvoj nas je zamislio Isus Krist kad nas je u krštenju prigrlio i ugradio u živi organizam svoje Crkve, ovdje u vašoj župi. Radujem se ovoj izgradnji, ali još više se radujem vašoj, duhovnoj izgradnji.", kazao je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević poželjevši da ova novoizgrađena crkva bude mjesto okupljanja vjernika i otvaranja njihovih srca, duša i života Bogu kako bi on bio prisutan u njihovom životu.

Biskup Škvorčević je potom položio kamen temeljac i pripadajuću mu povelju u zidove novoizrađene župne crkve sv. Jurja Mučenika u Donjem Čagliću, a zatim je uslijedilo euharistijsko slavlje u bogoslužnom prostoru nove crkve koja će biti identična onoj predratnoj.

FOTOGALERIJA