banner sezame okoliš
Streetball 2019. vertikal.
Vinodar 2019
INVESTICIJA VRIJEDNA 7.5 MILIJUNA KUNA

Službeno otvoreni radovi na obnovi Trga bana Jelačića u Pakracu

14.03.2019. 15:11 | 1249 pregleda | Vijesti

Na svečanosti na Trgu bana Jelačića u Pakracu danas su službeno otvoreni radovi na njegovoj obnovi vrijedni 7.5 milijuna kuna. Otvorenje radova su zajednički, simbolično otkrivajući tablu s budućim izgledom trga, proveli gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i Tomislav Tolušić, potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede dok su svečanost svojom prisutnošću uveličali brojni uvaženi gosti među kojima su bili i počasni građani Grada Pakraca general Mladen Markač i Marko Širac, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika sabora RH Pero Ćosić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, predstavnici izvođača radova Sandra Opačak, Marina Opačak Bilić i Ivica Vuletić, predstavnici Grada Lipika predvođeni gradonačelnikom Vinkom Kasanom kao i mnogi drugi predstavnici lokalnih jedinica i uprava, predstavnici javnih ustanova tvrtki i vjerskih zajednica.

Piše:
Tomislav Ević


Ugovorena vrijednost radova urbanističko arhitektonskog uređenja Trga bana Josipa Jelačića i ulice hrvatskih velikana je 7.5 milijuna kuna. U okviru Programa ruralnog razvoja RH, kroz podmjeru 7.4 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje, ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je Gradu Pakracu u ovom projektu odobrila sufinanciranje u 100% iznosu prihvatljivih troškova. Planirano trajanje radova je 12 mjeseci a radove će izvoditi dvije tvrtke iz Slavonskog Broda; Poduzeće za ceste d.o.o. i Feniks regulacija d.o.o. Projekt su zajednički izradili LRA PCP Pakrac d.o.o. i Grad Pakrac, a obuhvaća radove na 8.120 četvornih metara. Kroz projekt je predviđena rekonstrukcija postojeće komunalne infrastrukture, uređenje pješačke komunikacije i zelene površine te postavljanje urbane opreme i arhitektonskih elemenata.

Pozdrave okupljenim građanima i uvaženim osobama na današnjem otvorenju uputila je gradonačelnica Blažević zahvalivši svima koji su svojim radom i stručnošću doprinijeli ostvarenju ovog projekta koji ovaj grad zaslužuje. „To je ono što moramo ostaviti onima koji poslije nas dolaze, jedan lijepi grad, jedno mjesto okupljanja, mjesto gdje će oni uživati.“ Zahvalila se i ministarstvu na dodijeljenim sredstvima, jer im to daje veliki vjetar u leđa, a izjavila je i da su kroz mjere ruralnog razvoja u Pakracu trenutno u izvedbi radovi vrijedni oko 17 milijuna kuna.

Okupljenima se obratio i ministar Tomislav Tolušić izjavivši da ministarstvo financira puno ovakvih projekata diljem Hrvatske (cca 500 projekata, vrtići, društveni domovi, vatrogasni domovi, vodovodi, ceste, kanalizacije itd.) i da svaka uložena kuna vrijedi i da se u ovakvim sredinama vrlo cijeni, a pogotovo u mjestima poput Pakraca koja su puno propatila u ne tako davno vrijeme, gdje su ožiljci rata još vidljivi. Pohvalio je i Grad Pakrac i LRA PCP d.o.o. na izradi projektne dokumentacije kao i na dosadašnjim rezultatima u pisanju projekata i povlačenju novca, te im poželio sve najbolje u daljnjim aktivnostima. Na kraju se još jednom zahvalio i poželio svima puno sreće u budućnosti u još ljepšem i ugodnijem Pakracu za sve njegove žitelje i putnike namjernike. Nedugo zatim je s gradonačelnicom Blažević otkrio sliku budućeg izgleda trga i simbolično otvorio radove.

Glazbenu podlogu današnjoj svečanosti dali su zbor OGŠ Pakrac i Tamburaški orkestar Pakrac predvođeni Aleksandrom Gašparovićem.