LIPIK test
LIPIK test
Radio Daruvar 2
PROJEKT ŠKOLA AMBASADOR EU

Predavanje EU&MI u Srednjoj školi Pakrac

20.03.2019. 15:31 | 1043 pregleda | Vijesti

Koje su prednosti članstva Hrvatske u EU? Koje se mogućnosti otvaraju mladim ljudima? Kako mogu volontirati u zemljama EU? Zašto je važno izaći i glasati na EU izborima u svibnju 2019? Odgovore na sva ova pitanja mogla su se čuti na predavanju naziva „EU&MI“ koje je u sklopu projekta Škola ambasador EU održano u Srednjoj školi Pakrac danas poslijepodne.

Piše:
Tomislav Ević

Mnoštvu zainteresiranih pakračkih srednjoškolki i srednjoškolaca ovu aktualnu tematiku izložili su Božica i Iva Sedlić, Bruna Fereira, Mateo Cesare i Beyra Ayadin iz informacijskog centra EUROPE DIRECT Slavonski brod, koji je dio europske mreže informacijskih centara Europe Direct (EDIC), osnovane u svrhu informiranja europskih građana i promicanja građanskog sudjelovanja na lokalnoj i regionalnoj razini. EDIC su mjesta komunikacije svih institucija EU-a s javnošću i suradnje s drugim aktivnim partnerima u informiranju; dopunjuju i podupiru rad predstavništava Europske komisije i informacijskih ureda Europskog parlamenta na lokalnoj i regionalnoj razini. Trenutno ima oko 500 Europe Direct Informacijskih centara u 28 zemalja članica Europske unije, upravljani su od strane Europske komisije, a veza su između stanovnika i EU te osiguravaju građanima odgovore na sva pitanja u svezi s EU.

Iako je za predavanje bila predviđena najveća školska učionica ona je i dalje bila premalena za sve srednjoškolke i srednjoškolce koji su došli poslušati kakve im se mogućnosti kao mladima otvaraju u okviru programa i projekata Europske unije. Božica Sedlić otvorila je današnje predavanje uvodom u svrhu i djelovanje informacijskog centra EUROPE DIRECT, a nastavila je s kvizom o EU u kojem su srednjoškolci mogli testirati svoje znanje o Europskom parlamentu, izbornim procesima koji vode u njega i kako i zašto glasovati za zastupnike u EU parlamentu, tko ima pravo sudjelovati ali i tko su naši predstavnici u njemu. Iva Sedlić nastavila je prezentacijom EURODESK mreže, i programa SNAGA SOLIDARNOSTI te isprezentirala koje sve mladi imaju mogućnosti stjecanja znanja i iskustava u projektima i organizacijama u okviru EU, a i šire, volontiranjem, stažiranjem, radom i razmjenom.

O praktičnom iskustvu u okviru tih programa okupljeni su mogli čuti od onih koji su ih doživjeli iz prve ruke. Troje volontera koji se u okviru tih programa trenutno nalaze u Slavonskom Brodu u kojem volontiraju na raznim projektima poput radionica učenja jezika, društveno angažiranim projektima i radionicama poput rada s djecom s poteškoćama u razvoju, likovnih kreativnih radionica ili vrtlarenja aromatičnog bilja i provedbe eko projekata poput izrade hotela za kukce. Bruna iz Portugala, Mateo iz Italije i Beyra iz Turske govorili su o vlastitim vrlo pozitivnim iskustvima u Hrvatskoj te kako su volontirajući stekli nova iskustva, vještine i znanja o drugim kulturama i zemljama ali i o sebi samima.