LIPIK test
LIPIK test
LIRA vodoravni
Plan povlačenja EU sredstava za područje Zapadne Slavonije

Uručene odluke o intervencijskom planu za Lipik i Pakrac, Okučane, Gornje Bogićevce, Dragalić i Staru Gradišku

01.05.2019. 09:51 | 2065 pregleda | Vijesti

U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u utorak, 30. travnja u Okučanima je gradonačelnicima Lipika i Pakraca te načelnicima Okučana, Gornjih Bogićevaca, Dragalića i Stare Gradiške uručila Odluke o području za koje će se izraditi intervencijski plan u svrhu provedbe pripremnih aktivnosti za korištenje sredstava Europske unije.

Piše:
Matija Kulhavi

Aktivnosti u okviru intervencijskog plana imaju za cilj fizičku, gospodarsku i socijalnu regeneraciju područja ovih zapadnoslavonskih gradova i općina s njihovim posebnostima i načelima održivog razvoja, a potrebe i projekte u okviru intervencijskog plana zajednički će utvrditi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i jedinice lokalne samouprave.

Intervencijski plan instrument je kojim se pomaže slabije razvijenim dijelovima Hrvatske i potiče gospodarska, komunalna i socijalna infrastruktura te poduzetništvo.

Lipik, Pakrac, Okučani, Gornji Bogićevci, Dragalić i Stara Gradiška jedinice su lokalne samouprave svrstane u potpomognuta područja koja čine geografsku cjelinu, ali isto tako dijele i slične razvojne probleme i potrebe. Stoga ovaj intervencijski plan predstavlja strateški i operativni dokument područja koje se želi ojačati, uz definirane konkretne projekte koji doprinose ostvarenju ciljeva, a izrađuje se i provodi temeljem metodologije razvijene u okviru Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova. Program se od 2017. godine intenzivno provodi u prethodno odabranim pilot područjima pet gradova (Knin, Vukovar, Benkovac, Petrinja te Beli Manastir s općinom Darda), dok su u ovom trenutku u tijeku pripremne aktivnosti za njegovo proširenje.

Riječ je o izrazito važnom i specifičnom Programu, nastalom u suradnji s lokalnim partnerima na terenu, koji najbolje prepoznaju što je bitno za razvoj njihovih područja. Najbrži put ka ravnomjernom razvoju svih dijelova Hrvatske je upravo decentralizirani pristup koji omogućuje kvalitetniju apsorpciju novaca iz EU fondova. Kontinuirano radimo na proširenju Programa integrirane regeneracije jer upravo mali gradovi imaju potencijal postati generatori razvoja.“, istaknula je ministrica Gabrijela Žalac, napomenuvši kako su upravo Lipik i Pakrac, s okolnim područjem, gradovi koji su nakon Vukovara najviše oštećeni u Domovinskom ratu.

U okviru operativnih programa „Konkurentnost i kohezija“ i „Učinkoviti ljudski potencijali“ Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava kroz Program integrirane fizičke, socijalne i gospodarske regeneracije malih gradova rade na smanjenju socijalne nejednakosti, isključenosti i siromaštva na depriviranim područjima Hrvatske i to kroz provedbu infrastrukturnih projekata iz različitih područja (okoliš, mobilnost, turizam, kultura, poljoprivreda, poduzetništvo i sl.) financiranih sa 100 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj te pomoću 20 milijuna eura kroz provedbu tzv. „soft“ projekata usmjerenih na jačanje ljudskih potencijala financiranih iz Europskog socijalnog fonda.

Za provedbu projekata iz intervencijskih planova, svakom odabranom gradu su na raspolaganju sredstva u visini 22,5 milijuna eura (18,5 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i 4 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda). Uz podršku tehničke pomoći izrađeni su metodološki dokumenti za razvoj i provedbu modela integrirane regeneracije, izrađene su analize područja te su izrađeni i odobreni Intervencijski planovi za područja obuhvaćena Programom.

"Uz pojačanu fiskalnu decentralizaciju koju smo omogućili Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, želimo da se ovaj dio Slavonije što kvalitetnije razvija, da uloga lokalnih jedinica bude snažnija kako bi bile pravi partneri u pripremi razvojnih projekata", istaknuo je premijer Andrej Plenković.

"Ovo je još jedan dokaz da Vlada Republike Hrvatske vodi brigu o svim dijelovima naše domovine i njihovom ravnomjernom razvoju. Zbog toga se krenulo i s Projektom Slavonija koji obuhvaća pet slavonskih županija i u kojem Grad Lipik participira sa 72 milijuna kuna, a ova Odluka o području za koje će se izraditi Intervencijski plan precizno obuhvaća one dijelove kojima su ulaganja najpotrebnija. Dakle to su područja koja su pretrpjela zaista velika ratna razaranja, u čemu Lipik i Pakrac prednjače jer su zajedno s Vukovarom tijekom Domovinskog rata pretrpjeli najveću štetu." rekao je Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika,

"Podrška nam puno znači jer njome je djelomično ispravljena jedna nepravda koja nam je napravljena 2014. godine kad su Lipik i Pakrac trebali ući u pilot područja za provedbu Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Ovo je zasigurno jedan poticaj s pomoću kojeg ćemo napraviti i realizirati ono što smo planirali.", kazala je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević.

Inače, u sklopu obilježavanja 24. godišnjice Vojno-redarstvene akcije Bljesak, predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je u Okučanima položio vijenac i zapalio svijeće na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u VRO Bljesak 1995. “Kristalnoj kocki vedrine”. Uz predsjednika Vlade bili su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, župan brodsko-posavske županije Danijel Marušić, saborski zastupnici te niz gradonačelnika i načelnika okolnih gradova i općina, uključujući gradove Lipik i Pakrac.


LIRA ispod članka