LIPIK test
LIPIK test
Bazeni Lipik
Generacija 1958./1959.

Druga generacija maturanata pakračke gimnazije obilježila 60. godišnjicu mature

12.06.2019. 09:34 | 1333 pregleda | Vijesti

U neposrednoj blizini lipičkog perivoja nalazi se predivni vrt i kuća obitelji Marić, mjesto gdje su se u utorak, 11. lipnja, susreli maturanti druge generacije pakračke gimnazije kako bi okruženi zelenilom i pogledom na prirodu obilježili 60. godišnjicu mature.

Piše:
Matija Kulhavi

Ovo je vrijeme kad maturanti završavaju svoje školovanje, ali mnogi obilježavaju i godišnjice svojih matura. Tako su se i negdašnji maturanti druge generacije pakračke gimnazije, Zvonimir Petar Gajšak, Štefica Stamać rođ. Winkler, Ankica Krejči rođ. Horvat, Željko Mladinić, Nada Petric rođ. Vujanić i Zdenka Marić rođ. Pruginić okupili kako bi evocirali uspomene iz vremena kad su se vodili nekim drugim idealima i krenuli u život koji ih je kasnije odveo na razne krajeve svijeta.

Od devetnaest maturanata, koliko ih je bilo iz generacije 1958./1959. i kojoj je razrednik bio profesor Marijan Bartolić, okupilo se njih šestero. Većina ih živi izvan našeg zavičaja, uglavnom u Bjelovaru i Zagrebu. U Lipiku živi gospođa Zdenka Marić, umirovljena profesorica njemačkog jezika i likovnog odgoja, dok je u Pakracu ostala živjeti jedino gospođa Ankica Krejči, inače Lipičanka, čiji je pokojni suprug, poznati pakrački profesor Slavko Krejči, također bio pripadnik ove generacije maturanata. Zanimljivo je spomenuti i to da je pokojni skladatelj i akustičar Ivan Stamać, široj javnosti poznatiji kao sutvorac urbane glazbene instalacije Morske orgulje, koja postoji na zadarskoj rivi od 2005. godine, suprug Štefice Stamać, pripadnice ove generacije maturanata.

Tužna su i sjećanja na kolege kojih više nema, a izrazito je žalosno i to što naočigled propada i zgrada stare pakračke gimnazije, a nekad nadaleko poznate Učiteljske škole ili Preparandije, naglasio je umirovljeni dr. Željko Mladinić.

Ugodno druženje, prepričavanje doživljaja iz školskih dana, priče o proteklim godinama, ali i o sadašnjem životu nastavljeno je u zaista predivnom vrtu obitelji Marić, mjestu gdje se redovito okuplja ova generacija maturanata.