Lipik banner
banner sezame okoliš
AS obrt
NOGOMETNI KLUB HAJDUK PAKRAC

Proslavljena 100 godišnjica kluba

18.06.2019. 20:11 | 454 pregleda | Vijesti

Prošlog tjedna NK „Hajduk“ Pakrac proslavio je veliki i okrugli jubilej - punih 100 godina od kada je taj klub osnovan u Pakracu. Tako visoku obljetnicu valjalo je i obilježiti na dostojan način što je i učinjeno dvodnevnim kulturnim i sportskim događanjima.

Piše:
Tomislav Ević

Središnji dio ili prvi dan obilježavanja stogodišnjice postojanja pakračkog Hajduka započeo je u kuriji Janković u večernjim satima u četvrtak 13. lipnja, svečanom promocijom monografije „100 godina nogometnog kluba Hajduk Pakrac“ autora Duška Kličeka, u kojoj je uz pregršt fotografija iznesena povijest kluba kroz sva njegova razdoblja. Brojni uvaženi gosti i prijatelji koji su nazočili promociji monografije kluba koji je ušao u drugo stoljeće postojanja¸, među kojima su bili gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i predsjednik kluba Marijan Prohaska bili su prisutni i na svečanom otvorenju izložbe koje je po završetku promocije uslijedilo u Muzeju grada Pakraca. U okviru izložbe izloženi su stari rekviziti, fotografije i dresovi raznih razdoblja postojanja kluba, a prikazan je i kratki 12-minutni film o 100 godišnjici kluba koji je režirao i izradio FOTOimago po scenariju autora monografije. Svi zainteresirani koji žele vidjeti razne memorabilije iz povijesti pakračkog Hajduka moći će to učiniti u narednih 4 tjedna koliko će izložba biti otvorena.

Drugi dio ove dvodnevne proslave upriličen je u prijepodnevnim satima subote 15. lipnja, kada je u dvorani „dr. Ivan Šreter“ Hrvatskog doma dr. Franjo Tuđman u Pakracu, održana svečana akademija. Tome je prethodila povorka svih sedam trenutnih selekcija Hajduka koji su se prošetali od stadiona do hrvatskog doma i tako pokazali sugrađanima i vjernim navijačima. Nakon minute šutnje kojom je odana počast svim poginulim braniteljima te preminulim igračima i članovima kluba, svečanu akademiju otvorio je Zvonimir Brkašić, najstariji živući igrač Hajduka. Na svečanoj akademiji okupili su se brojni uzvanici iz političke i sportske sfere među kojima su bili Drago Lucić, predsjednik, i Damir Bognar, tajnik Županijskog nogometnog saveza Požeško-slavonske županije, Sreten Ćuk i Stjepan Merkaš u svojstvu predstavnika Hrvatskog nogometnog saveza kao i zamjenik župana požeško-slavonskog Vedran Neferović.

Stotinu godina postojanja Hajduka iskorišteno je da bi se nagradilo zaslužne za dosadašnje djelovanje kluba, a 14 zlatnih i 18 srebrnih plaketa, kao i 58 zahvalnica za materijalnu pomoć brojnim obrtima te pravnim i fizičkim osobama dodijelili su predsjednik Hajduka Marijan Prohaska i kapetan Adrian Baškiera. Za višegodišnje partnerstvo i suradnju Gradu Pakracu uručeno je priznanje „Zlatni pokrovitelj“, a u ime svih sponzora nagradu je primila Nevia Straga, direktorica tvrtke „Straga trans“.