Upit2
Lipik banner
AS obrt
LRA PCP D.O.O.

Projekt "Otvori vrata svijeta rada" - uvodna konferencija

19.06.2019. 15:14 | 489 pregleda | Vijesti

U konferencijskoj dvorani Poduzetničkog centra Pakrac, danas prijepodne održana je uvodna konferencija u okviru treće faze „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja“. Predstavljeni projekt ima naziv „Otvori vrata svijeta rada“, a nositelj projekta je Lokalna razvojna agencija Poduzetnički centar Pakrac d.o.o. uz suradnju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje PU Požega.

Piše:
Tomislav Ević

Projekt „Otvori vrata svijeta rada“ vrijedan je 797.908,21 kn i u potpunosti je financiran iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, a predviđeno trajanje projekta je 24 mjeseca (od ožujka 2019. do ožujka 2021.). Nakon uvodnih pozdrava okupljenima od strane direktora LRA PCP Vladimira Gazića koji je ujedno i voditelj projekta, projektne ciljeve i načine dostizanja istih kroz prezentaciju je predstavila djelatnica PCP-a Anita Filipović. Osnovni ciljevi projekta su provedba lokalnih intervencija za nezaposlene s ciljem jačanja njihovih kompetencija koje odgovaraju uvjetima lokalnog tržišta, povećanje produktivnosti rada uslijed kvalitetnog radnog kadra i konačno povećanje zapošljivosti na lokalnoj razini.

Ti ciljevi se namjeravaju postići kroz aktivnosti osposobljavanja nezaposlenih osoba u području zdravstva (njegovateljice u palijativi, tečajevi dodatnih fizioterapeutskih tehnika poput thera band traka i limfne drenaže), osposobljavanja za rukovanje radnim strojevima (CNC strojevi, motorna pila, traktor, viličar, dizalica, bager, utovarivač), osposobljavanja za IT sektor, ali i kroz motiviranje učenika u završnim razredima osnovnih i srednjih škola na usmjeravanje prema trenutno deficitarnim zanimanjima na lokalnom tržištu rada. Kako bi se sve to provelo u djelo u okviru LRA - Poduzetničkog centra Pakrac uspostavit će se i opremiti ured, a uspostavit će se i One Stop Shop koji će provoditi aktivnosti s ciljanom grupom kroz 18 mjeseci održavanjem radionica, usavršavanja, mentoriranja i savjetovanja, a podršku ciljnoj grupi nastavit će pružati i nakon završetka projekta.

Ono što se provedbom ovog projekta nastoji dobiti je educirana radna snaga i to 6 njegovateljica i 4 medicinske sestre u palijativi, 14 osoba educiranih u fizioterapeutskim vještinama (5 thera band, 5 manualna terapija, 4 limfna drenaža), 6 operatera na CNC strojevima, 10 obučenih rukovatelja radnim strojevima i 5 educiranih u IT sektoru, te nastavak rada uspostavljenog One Stop Shop-a u pružanju usluga ciljnoj skupini korisnika.

Uvodnoj konferenciji nazočio je i zamjenik gradonačelnice Pakraca Marijan Širac poželjevši uspjeh u provođenju projekta, a zadovoljstvo radi sudjelovanja u projektu izrazila je Ana Kesić iz HZZ- a PU Požega koji je partner projekta „Otvori vrata svijeta rada“.