LIPIK test
LIPIK test
Medianno
7. Volonterski kamp mladih Pakrac-Lipik

Konferencija: “Izgradnja mira krenula je iz Pakraca“

04.07.2019. 12:37 | 1059 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

U pakračkoj gradskoj vijećnici 4. srpnja je započela konferencija pod nazivom “Izgradnja mira krenula je iz Pakraca“, koja je dio 7. volonterskog kampa Pakrac kojeg zajednički organiziraju MIRamiDA CENTAR Buje i OCD DELFIN Pakrac, a koji je pak započeo 3. srpnja i trajati će sve do 7. srpnja.

Smatramo da je izgradnja mira važna  ne samo za lokalnu zajednicu i da  bi bilo dobro da se o tome više priča, čak i na političkoj razini. Takvih projekta je jako malo u svijetu, a UN su Volonterski projekt Pakrac proglasili kao najuspješniji i predstavljaju ga kao dobar model izgradnje mira i  pokidanih socijalnih veza na lokalnoj, odnposno globalnoj razini.“, istaknuto je na konferenciji na kojoj su uz predstavnike udruga koje se zalažu za podršku i razvoj civilnog društva sudjelovali i zamjenici pakračke gradonačelnice, kao i predstavnici Grada Lipika.

Na konferenciji na kojoj su prisustvovali volonteri iz Zagreba, Korenice, BiH, Srbije, Njemačke i Velike Britanije, ali i predstavnici organizacija civilnog društva, Vijeća nacionalnih manjina Grada Pakraca te lokalnih institucija, naglašen je i Volonterski projekt Pakrac o kojem je govorila Lipičanka Vesna Golić. O mirovnom angažmanu kao obrani  ljudskosti govorila je Vesna Janković, mirovna aktivistica Antiratne Kampanje od 1991., a prof. Dejan Jović sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti govorio je o temi „Mir kao anti-mit“.

Drugi dio konferencije bit će posvećen panelima na engleskom jeziku „Zašto nam lažu o ratovima“, James Deriega, pacifista i publicista, „ Kako smo učili jedni od drugih“ Alana Pleydella, voditelja programa britanskih Kvekera u 1990ima, a Vesna Teršelič, mirovna aktivistica,   govorit će o „ARK, Volonterski projekt i izazovi za mir danas“.

Sudionici Volonterskog kampa Pakrac sljedećih će dana sudjelovati na tematskim događanjima, radionicama, predavanjima i edukacijama posvećenima izgradnji mira i mirovnom radu.