Upit2
banner sezame okoliš
Radio Daruvar
POREZNA REFORMA?!

Što vi mislite o najavljenom poskupljenju cigareta, alkohola i sokova?!

02.08.2019. 11:56 | 794 pregleda | Vijesti

Piše:
Tomislav Ević

Da nam država financijski ne stoji najbolje poznato je svima koji vide i čuju jer se o tome piše i govori već dugi niz godina. Oni potpuno razočarani razvojem naše države od osamostaljenja skloni su proglasiti Hrvatsku neuspjelim eksperimentom i banana državom, dok su oni optimistični među nama skloni vjerovanju da je Hrvatsku moguće postaviti na ispravan put daljnjeg razvoja, prvenstveno ekonomskog, no da to nije moguće s aktualnim političarima čije shvaćanje tržišne ekonomije još uvijek nije odmaklo od socijalističkih ideja bivše države koja je imala punu kontrolu nad sredstvima proizvodnje i formiranjem cijena.

Glasovi nezadovoljstva čuju se već jako dugo, a našim političarima najviše se zamjera klijentelizam, brojne sramotne afere i nedostatak političke odgovornosti, preveliko porezno opterećenje, neodlučnost u provođenju poreznih reformi, odbijanje racionalizacije javnih troškova smanjenjem broja zaposlenih u javnoj upravi, uhljebljivanje i još štošta drugo što nije poduzeto kako bi se Hrvatska postavila na zdrave temelje za prosperitetniju i stabilniju budućnost. Možda im je najveća mana što su izgubili sposobnost učenja na tuđim greškama i dobrim primjerima, ovako se čine poput zločestih tinejdžera koji rade sve kontra zdravog razuma i troše tuđe novce na gluposti.

Kao što je tinejdžerima sasvim normalno da njihovi roditelji plaćaju svu štetu koju prouzroče i još im daju džeparac, tako je našim tinejdžerima s Markovog trga sasvim normalno rješenje vlastitih pogrešaka potražiti u tuđem džepu, onom poreznih obveznika. Najnoviji primjer takvog poreza najavio je ministar financija Zdravko Marić na prijedlog ministra zdravstva Milana Kujundžića, a zamaskiran je u brigu o našem zdravlju, jer najavljenim poskupljenjem ne cilja se toliko na punjenje proračuna već na poboljšanje zdravlja opće populacije smanjenjem upotrebe tih proizvoda. Najavljeno zavlačenje ruke u naš džep odnosit će se na povećanje cijene cigareta, alkohola i slatkih sokova. Valjda je namjera da što duže živimo i plaćamo porez jer za sve te poreze netko mora i raditi, a bolesni, mrtvi i oni koji su otišli to nažalost ne mogu ili ne žele.

Uzavrela je rasprava na tu temu ovih dana u internetskoj domeni, a drvlje i kamenje sasuto je na najnoviju ideju naših ministara. Među silnom prolivenom žuči nalaze se i razumne misli poput onih da će radi takvih poteza porasti šverc, da će se naši ljudi u pograničnim područjima sve više tim proizvodima opskrbljivati u BiH čime država naravno dodatno gubi, a ima i onih koji ističu da je pokvareno ljudima teže dostupno učiniti ono što ih ispunjava zadovoljstvom kada imaju toliko razloga biti nezadovoljni.

Kakvo je Vaše mišljenje?

ANKETA: Što vi mislite o najavljenom poskupljenju cigareta, alkohola i sokova?!

REZULTATI