Delfin
Delfin
Radio Daruvar 2
OBLJETNICA OTMICE HRVATSKOG DOMOLJUBA, MIROTVORCA I MUČENIKA

Hoćemo li ikada saznati istinu?

18.08.2019. 10:25 | 1436 pregleda | Vijesti

Danas se prisjećamo još jednog, iznimno tragičnog, događaja iz Domovinskog rata. Prije točno dvadeset i osam godina, 18. kolovoza 1991. godine pobunjeni Srbi na barikadi u selu Kukunjevac zarobili su dr. Ivana Šretera, tadašnjeg ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Lipiku, predsjednika Kriznog štaba za zapadnu Slavoniju i prvog predsjednika pakračkog HDZ-a. I danas, gotovo nepuna tri desetljeća kasnije, njegova sudbina nam je nepoznata te se s pravom pitamo hoćemo li ikada saznati potpunu istinu...

Piše:
Matija Kulhavi

Dr. Ivan Šreter rodio se 22. prosinca 1951. godine u Pakracu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Nakon što je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1978. godine, postaje liječnik, a ubrzo i ravnatelj lipičke bolnice.

U vrijeme demokratskih promjena 1990. i 1991. postao je vođa hrvatskog naroda na području tadašnje Općine Pakrac. Izabran je za prvog predsjednika općinskog Ogranka HDZ-a, a prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman imenovao ga je za predsjednika Kriznog štaba za Zapadnu Slavoniju.

Ivan Šreter se zalagao za nenasilje te je pozivao na prestanak terora i mir. Istaknuo se po razboritosti i dobroti, kao pobornik rješavanja razmirica mirnim putem.

Dan prije početka općeg napada na Lipik i Pakrac, 18. kolovoza 1991., prilikom povratka iz Zagreba, zarobljen je na srbočetničkoj barikadi u selu Kukunjevac, odakle su ga odveli na saslušanje u selo Branešce. Pretpostavlja se da je zatim odveden u zloglasni logor Bučje gdje je trpio strašna mučenja. Dr. Šreter jedna je, od još uvijek 22 nestale osobe u logoru Bučje čiji posmrtni ostaci nisu pronađeni.

Spomen na dr. Ivana Šretera

Dr. Ivan Šreter nikad neće biti zaboravljen. Hrvatski liječnički zbor dodijelio mu je nagradu "Ladislav Rakovac". Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske odlikovan je Redom Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana s posrebrenim pleterom, a dodijeljena mu je i Nagrada Grada Lipika za životno djelo.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata posthumno je proglasila dr. Ivana Šretera – Junakom Domovinskog rata.

Njemu u čast hrvatska jezikoslovna nagrada od 2005. godine nosi ime „Nagrada Dr. Ivan Šreter“. U Pakracu je po njemu imenovan trg, proglašen je počasnim građaninom i postavljena je njegova bista na platou između župne crkve UBDM i "Hrvatskog doma dr. Franjo Tuđman". Od 2011. godine dr. Šreteru u spomen u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik održava se stručni skup pod nazivom Balneološki skup “Dr. Ivan Šreter”.

Nedavno je Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Grada Zagreba jednoglasno podržao prijedlog da se javna površina, park omeđen Ulicom Mije Kišpatića, Gorjanićevom ulicom te Gornjim prečacem, a koji se nalazi u neposrednoj blizini KBC Zagreb, nazove upravo imenom dr. Ivana Šretera, a njemu je u čast Udruga hrvatskih branitelja RH održala rekreativnu maratonsku biciklijadu „Dr. Ivan Šreter“ koja se vozila od Đurđevca pa sve do Lipika i Pakraca.