Valentinovo
LIPIK test
Radio Daruvar
DUHOVNA BICIKLIJADA U LIPIKU

Prva Lipikijada kišna, ali uspješna!

07.09.2019. 19:57 | 1449 pregleda | Vijesti

Iako je od ranog jutra obilna kiša prijetila prekidom najavljene duhovne biciklijade u Lipiku, nestabilno i promjenjivo vrijeme ipak nije obeshrabrilo organizatore današnjeg događaja i s ponešto prilagođenim programom nastavilo se s održavanjem Lipikijade.

Piše:
Tomislav Ević

Biciklijadu dužine oko 47 kilometara koja je zamišljena u formi križnog puta u kojem su za postaje poslužile crkve i kapelice na području Grada Lipika, organizirali su Kršćanski poslovni klub i Grad Lipik koji je pružio punu logističku, tehničku i ljudsku podršku prilikom održavanja ove manifestacije. Kiša, koja je obeshrabrila većinu unaprijed prijavljenih sudionika, ipak nije obeshrabrila 15-ak najhrabrijih biciklista koji su se, nakon prijave kod Grofovog vrela u lipičkom parku gdje su počašćeni doručkom i prigodnim poklon paketima, okupili ispred župne crkve Sv. Franje Asiškog u Lipiku i prvom postajom križnog puta službeno započeli prvu Lipikijadu. Iako kroz tmurne oblake nije provirilo sunce, kiša je ipak prestala padati i pod osiguranjem i pratnjom policije krenuli su prema drugoj postaji, u Domovinskom ratu sa zemljom sravnjenoj, a nedavno iz temelja izgrađenoj, kapelici Presvetog Srca Isusova u Dobrovcu. Potom su nastavili svoj put prema Kukunjevcu i Gaju vozeći ponešto skraćenu prvotno planiranu rutu prilagođenu radi nestabilnog i promjenjivog vremena.

Biciklisti koji su danas sudjelovali u Lipikijadi nisu bili jedini gosti Grada Lipika. Sudjelovati na biciklijadi došli su i brojni uvaženi gosti sa svojim obiteljima, tj. ambasadori Kanade, Austrije, Irana, Norveške, Finske, Sjedinjenih Američkih Država, Malezije i Italije, a ispred Grada Lipika primili su ih gradonačelnik Vinko Kasana, njegov zamjenik Slobodan Katunar i predsjednik gradskog vijeća Lipika Mladen Dolić. Iako iz sigurnosnih razloga ambasadori i članovi njihovih obitelji nisu vozili Lipikijadu, došli su je podržati te obići Lipik i njegove znamenitosti. Nakon kratkog razgledavanja grada, turističkim vlakićem su se uputili prema Državnoj ergeli Lipik gdje ih je dočekao njen upravitelj Damir Jakšić koji im je pokazao njene stanare, plemenite konje lipicanske pasmine. U obilasku same ergele prezentirao je gostima turbulentnu povijest lipičke ergele te čime se ona danas bavi. Posjetitelji su pored oduševljenja viđenim sa sobom ponijeli i prigodne suvenire koji će im biti trajan podsjetnik na lipicance i lipičku ergelu.

Nedugo zatim uvaženim gostima prezentirana je i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik u kojoj ih je primila Ljerka Pavković, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra bolnice. Ona im je uz povijest Toplica Lipik u obilasku zdanja predstavila i širok raspon rehabilitacijskih sadržaja i tehnika za koje je bolničko osoblje osposobljeno kako bi mogli postizati odlične rezultate prilikom rehabilitiranja pacijenata koji pate od širokog raspona bolesti i tegoba. Poziv Ljerke Pavković da isprobaju što bolnica nudi te da se opuste dok su u Lipiku mnogi uvaženi gosti su i prihvatili.

Osim obilaska ergele i Toplica, svi koji su se danas zatekli u Lipiku mogli su turistički obići i druge njegove znamenitosti poput Jelkine staze, Lipičkog perivoja koji je zaštićen od 1965. godine kao "spomenik parkovne arhitekture" i jedan od najljepših u Hrvatskoj te vidikovca na crkvi Sv. Franje Asiškog, dok su za djecu organizirane kreativne i edukativne igre.

Nakon dolaska biciklista sudionika Lipikijade, koje je na povratku u Lipik uhvatila i dobro smočila obilna kiša koja im nije pokvarila raspoloženje, program se nastavio u Kursalonu. Ondje su dočekani s ručkom i napicima kojima su povratili snagu, mogli su razgledati i kupiti ponešto iz ponude lokalnih udruga i poduzetnika, a i poslušati nastup mladog hrvatskog pjevača Stjepana Lacha koji je izvodio domaće hitove uz pratnju Ante Miloša na gitari i Tomislava Mihaljevića na klavijaturama.

Na samom kraju programa prve Lipikijade upriličeno je izvlačenje tombole, a prikupljen novac doniran je u humanitarne svrhe i to Udruzi Latica koju čine roditelji djece i osoba s posebnim potrebama gradova Pakraca i Lipika. Prodane su sve tombole, a prikupljenih 1100 kuna predstavnicima udruge predao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana. Posebna nagrada Grada Lipika za sudionike prve Lipikijade bila je novi brdski bicikl koji je osvojila mlada Lipičanka Ana Haramija.

FOTOGALERIJA: PRVA LIPIKIJADA / DUHOVNA BICIKLIJADA