Delfin
Valentinovo
Radio Daruvar
BLAGDAN MALE GOSPE: 8.9.1991. - 8.9.1993. - 8.9.2019.

KUSONJE: održan komemorativni skup sjećanja na žrtve srbočetničke agresije

08.09.2019. 22:22 | 928 pregleda | Vijesti

Kod spomen-obilježja Rakov potok i kod spomen-kapelice Male Gospe u Kusonjama, povodom 28. i 26. obljetnice, 8. rujna je održano tužno sjećanje i obilježavanje stradavanja dvadeset poginulih pripadnika A satnije 105. brigade Hrvatske vojske iz Bjelovara, koji su na blagdan Male Gospe 1991. godine stradali u srbočetničkoj zasjedi u Kusonjama kod Pakraca te trojice njihovih suboraca, koji su na surov i podmukli način stradali od podmetnute mine prilikom komemoracije dvije godine kasnije.

Piše:
Matija Kulhavi

Komemorativni skup je organizirala „Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Kusonje 1991. - 1993.“ iz Bjelovarsko-bilogorske županije, a sudionici su položili vijence kod spomen-obilježja u Rakovom potoku, odakle je krenuo „Mimohod istine“ do kapelice Male Gospe u Kusonjama.

 

Ondje je komemoracija nastavljena polaganjem vijenaca brojnih izaslanstava, uključujući izaslanstvo obitelji poginulih branitelja, odnosno „Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Kusonje 1991. - 1993.“ i Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Bjelovarsko-bilogorske županije, izaslanstvo u kojem su bili izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i njezin savjetnik za branitelje Ante Deur, izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i saborski zastupnik Miro Totgergeli, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora, izaslanstvo Požeško-slavonske županije na čelu sa županom Alojzom Tomaševićem, izaslanstvo Bjelovarsko-bilogorske županije predvođeno županom Damirom Bajsom, izaslanstvo Grada Bjelovara s gradonačelnikom Dariom Hrebakom, izaslanstvo Grada Pakraca predvođeno gradonačelnicom Anamarijom Blažević i izaslanstvo Grada Lipika predvođeno gradonačelnikom Vinkom Kasanom, braniteljske udruge na čelu s Klubom veterana A satnije, kao i izaslanstva brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

O pravdi nad zločincima uglavnom se govori na ovakvim obljetnicama, a nakon što se raziđemo, riječi odnese vjetar

Na samom početku komemoracije u Kusonjama okupljenima se obratio Žarko Čanađija, dopredsjednik Udruge specijalne policije Omege koji je iznio kronološki presjek svih onih događanja koja su prethodila tragičnom početku rujna 1991. godine i danu kad se dogodio pokolj u Kusonjama, kao i podmuklom terorističkom činu koji se dogodio dvije godine kasnije. On je tom prilikom izjavio da kao hrvatski branitelj i ratnik može oprostiti vojniku koji je sudjelovao u ratu, koji je pucao, ali ne može zaboraviti i oprostiti zločinačka djela nad zarobljenicima i nedužnim građanima, istaknuvši kako je upravo takvih zločina bilo previše tijekom Domovinskog rata, ali premalo postupaka i presuda za takva nedjela. "O pravdi nad zločincima uglavnom se govori na ovakvim obljetnicama, a nakon što se raziđemo, riječi odnese vjetar.", naglasio je.

Žarko Čanađija

Mi smo nametnuti rat dobili, mi smo pobijedili i mi smo branili svoju grudu

"Znajući da agresija kreće, u mjesecu rujnu kada su trebali ubirati plodove rada svojih ruku na prostoru Slavonije, naši branitelji su ostavili plugove, tvornice i urede te uzeli puške i branili domovinu jer mi rezervnu domovinu nismo imali.", kazao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, dodavši da mu je kao sudioniku ovih ratnih događanja teško slušati kada danas, 28 godina kasnije, pojedini političari ponovno govore da je Hrvatska faktor nestabilnosti ovih prostora. "Mi smo nametnuti rat dobili, mi smo pobijedili i mi smo branili svoju grudu. Nismo ratovali u Srbiji, nego smo branili Hrvatsku!", naglasio je župan zahvalivši pri tome svim pripadnicima nacionalnih manjina koji u suživotu s hrvatskim narodom žive na ovim prostorima i izgrađuju našu predivnu zemlju Hrvatsku, za našu djecu i unuke.

Alojz Tomašević

Domovinski rat kao temelj države

"Stojimo na svetom mjestu koje je u ono vrijeme pokazalo da dolazi jedan krvavi pir za koji ovi mladići i svi mi zajedno tada nismo ni znali. Sigurno vama drage obitelji, koje nosite ovaj spomen, on je najteži.", rekao je izaslanik hrvatske predsjednice Ante Deur, istaknuvši kako je naša obveza uvažavati ovo mjesto pijeteta i dodavši da institucije Republike Hrvatske moraju napraviti sve da se zločini sankcioniraju, a zločinci privedu pravdi. "Kao hrvatski branitelji nosimo jednu posebnu emociju, to je ono što današnje generacije teško shvaćaju, ali uistinu moramo napraviti sve da u svim našim znanstvenim i obrazovnim institucijama Domovinski rat bude tretiran kao temelj hrvatske države, da mladi ljudi znaju što se događalo, kolike su bile žrtve i s koliko se ljubavi i emocija stvarala domovina.", naglasio je Ante Deur.

Ante Deur

Završni čin komemoracije, misu zadušnicu za branitelje predvodio je bjelovarsko-križevački biskup msgr. dr. Vjekoslav Huzjak, a svečani ton komemoraciji dali su članovi vokalnog ansambla "Sveti Matej" Policijske uprave bjelovarsko – bilogorske.

FOTOGALERIJA