Delfin
LIPIK test
Medianno
DANAS U LIPIKU

[DANAS] 6. Dan voćara u Lipiku – pekmezijada, natjecanje u izradi slastica, pečenje rakije…

17.09.2019. 11:00 | 1461 pregleda | Vijesti

Predstojeće nedjelje (22. rujna) u Lipiku nas očekuje pregršt manifestacija.

Šesti po redu Dan voćara velika je gastro događaj koji se održava kao potporna manifestacija razvoju voćarstva koje pak služi kao pomoćna grana razvoju turističke ponude na području Lipika i okolice.

Tog se dana u Lipiku okuplja veliki broj voćara i poljoprivrednika koji su zainteresirani za razvoj svojih gospodarstava i žele biti u tijeku s aktualnim novostima na tom području.

Piše:
Matija Kulhavi

Dan voćara bogata je manifestacija koja objedinjuje stručna predavanja, prezentacije, izlagački dio sa štandovima, Pekmezijadu, prezentaciju pečenja rakija, natjecanje za najbolji slatki suvenir Lipika zabavni i glazbeni program s ugostiteljskom ponudom. 

Ovogodišnji program počinje od 9 sati s jesenskim sajmom voća, povrća, proizvoda i suvenira, a tema ovogodišnjih stručnih predavanja, koja započinju u 12 sati, fokusirana je na "Nove voćne vrste u našim voćnjacima".

 

4. Pekmezijada

Pekmezijada je natjecanje koje je pokrenula Turistička zajednica grada Lipika prije tri godine kao nadopunu turističkoj ponudi u jesenskom periodu i radi jačanja događanja Dana voćara i Jesenskog sajma.

Tijekom Pekmezijade se kuha pekmez od zrelih šljiva, a potrebne sirovine i opremu osigurava Grad Lipik. Tako je za sve natjecatelje predviđeno 20 kg šljiva, 5 kg šećera i želin, kao i stol s klupama te pregače za svaku ekipu. Podjela šljiva će biti dan ranije, u subotu od 14 do 16 sati u Gradskoj upravi uz najavu na kontakt 098/575-335, kako bi se natjecatelji mogli pripremiti kod kuće. Dozvoljeno je čišćenje šljiva i mljevenje kod kuće, ali organizator preporučuje cjelokupnu pripremu na manifestaciji.

Priprema i kuhanje počinje u 10 sati. Predaja uzoraka pekmeza u tanjuru i zatvorenih teglica će biti u 15 sati, kad će započeti ocjenjivanje tročlanog žirija.

 

Natjecanje za najbolje slastice

Paralelno s Pekmezijadom, kao i ranijih godina, održat će se i Natjecanje za najbolju slasticu. Naime, svaki službeni natjecatelj Pekmezijade obvezan je sudjelovati s jednim uzorkom slastice. Svi ostali članovi službenih ekipa također mogu sudjelovati sa svojim osobnim izborom koji su pripremili kod kuće.

Prošle, 2018. godine prebrojano je preko 30 vrsta kolača koje su članovi ekipa priredili za kušanje i prezentaciju na Pekmezijadi. To je ukazalo na mogućnost proširenja turističke ponude, a sve u svrhu pronalaska slatkog gastro suvenira, odnosno slastice koja može predstavljati našu destinaciju.

Ovim putem pozivaju se i svi ostali građani Lipika i Pakraca, kao i dugih okolnih naselja da se odazovu pozivu na Natjecanje za najbolju  slasticu uz obveznu najavu i prijavu radi kvalitetne organizacije natjecanja. Predaja uzoraka slastica će biti u 14 sati u velikom šatoru kada počinje ocjenjivanje tročlanog žirija.

 

I ove su godine  u svrhu poboljšanja kvalitete manifestacije, osigurane vrijedne i korisne nagrade za pobjednike Pekmezijade i Natjecanja u slasticama. Zajedničko proglašenje pobjednika za Pekmezijadu i Natjecanje u slasticama će početi u 17 sati u šatoru na velikoj bini.

 

Vrijedni članovi Udruge „LIDO“ iz Dobrovca i ove će godine upoznati posjetitelje s tradicionalnim slavonskim običajem – originalnim pečenje slavonske šljivovice. Članovi udruge su pripremili sirovinu i moći će se pogledati kako Slavonci znaju ugrijati veseli stroj. A za ostale napitke osigurana je ugostiteljska ponuda tijekom cijelog dana.

Najmlađi će se moći zabaviti u lunaparku koji će raditi svaki dan do Fišijade (28. rujna), a između jutarnjih stručnih panela i sumraka pred kraj događanja posjetitelje će veselo zabavljati mladi tamburaši „De Gotho“ iz Požege.

U slučaju potrebnih dodatnih informacija nazovite u Turistički ured 098/575-335 (Hrvoje Kovačić), a za dodatne ažurne informacije pratite: