Delfin
LIPIK test
Medianno

Sklopljen Sporazum o suradnji između Društva Mađara Pakraca, Samouprave Hrvatske manjine Cseprega te Grada Cseprega

17.09.2019. 10:59 | 670 pregleda | Vijesti

Članovi Društva Mađara Pakrac proteklog su vikenda (14. i 15. rujna) boravili u mađarskom gradu Csepregu. Tom je prilikom potpisan Sporazum o suradnji i prijateljstvu između Samouprave Grada Cseprega, Samouprave Hrvatske manjine Grada Cseprega te Društva Mađara Pakraca kojim je potvrđena dosadašnja suradnja, ali i nastavak zajedničke djelatnosti u domeni povijesti, javnog obrazovanja, kulture i gastronomije.

Piše:
Matija Kulhavi

Članovi Društva Mađara Pakrac posljednje tri godine redovito posjećuju Csepreg, a posljednje dvije godine sudjelovali su i na tamošnjem Festivalu palačinki koji je natjecateljskog karaktera i na kojem su postigli zavidne rezultate.

Tijekom ovog posjeta, osim članova Društva Mađara Pakrac, u Csepregu su boravili i predstavnici Zajednice Mađara Daruvar te Ženska pjevačka skupina KPD “SLOGA”.

U Csepregu ih je dočekala Mária Krály, predsjednica Samouprave Hrvatske manjine Cseprega te ostali pripadnici hrvatske zajednice iz  tog grada. Gospođa Krály pojasnila je bogatu povijest Cseprega i odvela nazočne u  razgledavanje grada te do Kapele Blažene Djevice Marije koju je sagradio grof Julije Janković  (inače, rođen u Pakracu 1820. godine). Sve prisutne ondje je pozdravio i  gradonačelnik Cseprega Krisztián Vlasich. Ispred kapele, u čijoj je kripti sahranjen grof Antun Janković Daruvarski sa suprugom Katarinom (rođ. Kiss v. Nemeskér), služena je sveta misa na  hrvatskom i mađarskom jeziku,  nakon čega je, prigodom ovog posjeta, iza kapelice posađena mladica stabla ginka koje se nalazi ispred dvorca Janković u Daruvaru.

Predstavljena knjiga o grofovskoj obitelji Janković

Uslijedio je i posjet lokalnim znamenitostima, kao i lokalnom groblju na kojem je sahranjena sestra Julija Jankovića, grofica Eleonora Janković (udana Marković – Cernički), a zatim je u sklopu Hrvatskog dana u Csepregu održana promocija knjige „Tri domovine Janković vlastela – Hrvatska, Ugarska, Austrija“, autorice Terezije Horvath-Balogh, inače povjesničarke iz Budimpešte.

Naime, poznato je kako su sredinom XVIII. i u prvoj polovici XIX. stoljeća Csepreg, Daruvar, Pakrac i Lipik u isto vrijeme bili posjedi obitelji Janković i to je povijesna činjenica koja ih trajno povezuje. Upravo u ovoj knjizi se, između ostalog, govori o tome kako je grofovska obitelj Janković unaprijedila svoje posjede na različite načine, a nasljeđe koje su ostavili bilo je dobar temelj  za budući  razvoj ovih gradova. Nakon promocije uslijedio je kulturni program na kojem su prisustvovali Hrvati iz čak četiri zemlje – Austrije, Hrvatske, Mađarske i Slovačke, a tijekom kojeg su se predstavile i članice Ženske pjevačke skupine KPD “SLOGA” na čelu s voditeljem, prof. Draganom Starivlahom.

 

Sklopljen Sporazum o suradnji i prijateljstvu

Sljedeći dan u Gradskoj kući, koja se nalazi u samom središtu Cseprega, sklopljen je Sporazum o suradnji i prijateljstvu između Samouprave Grada Cseprega, Samouprave Hrvatske manjine Grada Cseprega te Društva Mađara Pakraca, kojeg su potpisali Mária Krály, predsjednica Samouprave Hrvatske manjine Cseprega, gradonačelnik Cseprega Krisztián Vlasich i predsjednik Društva Mađara Pakraca Josip Fa. Sporazumom je potvrđena dosadašnja suradnja, ali i nastavak zajedničke djelatnosti u domeni povijesti, javnog obrazovanja, kulture i gastronomije.

U nastavku programa upriličen je i posjet mjestu Prisika, također susjednom naselju gradišćanskih Hrvata na sjeverozapadu Mađarske u Željeznoj županiji, u kojem su gosti iz Hrvatske posjetili  „Dumovićevu kuću“ u kojoj se nalazi zbirka sakralne umjetnosti Hrvata u Mađarskoj.

Prilikom ovog posjeta dogovoren je i ponovni posjet prijatelja iz Cseprega Pakracu i Lipiku u prigodi Dana Mađara Grada Pakraca koji će se održati 23. i 24 svibnja sljedeće godine.

 

FOTOGALERIJA