Delfin
Delfin
Radio Daruvar 2
PROGRAM "MREŽA PODRŠKE I SURADNJE ZA ŽRTVE I SVJEDOKE KAZNENIH DJELA"

Okrugli stol o pomoći žrtvama i svjedocima kaznenih djela

18.09.2019. 19:53 | 645 pregleda | Vijesti

U prostoru stare gradske vijećnice u kompleksu Janković danas je održan okrugli stol na temu „Odgovornost svih dionika u pružanju pomoći i podrške žrtvama i svjedocima“.

Piše:
Tomislav Ević

Organizatori okruglog stola su OCD Delfin Pakrac i Udruga Hera Križevci, dio je programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ čija je nositeljica Ženska soba - Centar za seksualna prava Zagreb koji je ušao u treću godinu provedbe i koji financijski podupire Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske. Program se provodi u partnerstvu s 10 organizacija civilnog društva: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN; DEŠA – Dubrovnik; Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar; Ženska grupa Karlovac KORAK; S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja; Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (S.O.S. telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije); Udruga ZvoniMir.

Moderatorica današnjeg okupljanja Mirjana Bilopavlović, koordinatorica Organizacije civilnog društva „Delfin“, izrazila je zadovoljstvo iznimno dobrim odazivom na današnji okrugli stol u čijem su radu uz pripadnike i volontere Delfina i HERA-e došli sudjelovati i predstavnici Ministarstva pravosuđa, Grada Pakraca, Policijske Postaje Pakrac, Centra za socijalnu skrb iz Pakraca, Daruvara i Požege, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Centra za žrtve seksualnog nasilja i lokalnih udruga koje djeluju na području Pakraca i koje su željele dati svoj doprinos i sugestije okruglom stolu.

Okrugli stol organiziran je s ciljem upoznavanja njegovih sudionika i javnosti s rezultatima ovogodišnjeg rada Delfina i HERA-e te o problematici s kojom se svakodnevno suočavaju pri radu sa žrtvama i svjedocima raznih oblika nasilja, najčešće obiteljskog. Govorilo se o mogućim koracima koji bi se trebali poduzeti kako bi se dodatno poboljšao način djelovanja cjelokupnog sustava pomoći i podrške žrtvama i svjedocima nasilja, u skladu s dosadašnjim iskustvima koje su ove udruge imale sa svojim korisnicima prilikom prijave kaznenog djela, istražnih radnji, prekršajnih i sudskih postupaka i sl. na područjima Požeško-slavonske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije.

Voditeljica ovog programa u OCD Delfinu Mirsada Popović Damjanović iznijela je podatke o ovogodišnjim rezultatima njihovog rada iz kojih je vidljivo da su do danas obavili 123 usluge savjetovanja od čega je 69 novih korisnika. Savjetovanje i emocionalnu podršku pružili su u 92 prilike, pravno su savjetovali 44 puta, a svoje su korisnike na sud pratili 27 puta što je povećanje od oko 40% u odnosu na prošlu godinu kada su to učinili 19 puta. Statistički većina korisnika su žene iako su prisutni i muškarci koji također, doduše u manjem broju, bivaju žrtve nasilja najčešće unutar vlastitih obitelji.

Poslije kratkih osvrta na rezultate „Delfina i Hera-e u tekućoj godini uslijedili su stručni paneli sudionika okruglog stola; Mirel Špek iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima govorio je o svojim iskustvima u temi „Prava žrtve: osiguranje mjera zaštite“, Maida Pamuković iz Službe za podršku žrtvama i svjedocima Ministarstva pravosuđa RH govorila je o razvoju podrške žrtvama i svjedocima te o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela sukladno direktivi 2012/29/EU Europskog parlamenta i Vijeća Europe. O utjecaju MREŽE na krajnje korisnike govorila je Anamaria Drožđan iz Ženske sobe Zagreb, dok je Mirjana Jugović iz Obiteljskog centra Centra za socijalnu skrb Požega govorila o protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.